De hortensia, een plant met spectaculaire kleuren: hoe ze in potten te kweken en ze in een paar simpele stappen te vermeerderen

Janine image
door Janine

02 Mei 2021

De hortensia, een plant met spectaculaire kleuren: hoe ze in potten te kweken en ze in een paar simpele stappen te vermeerderen
Advertisement

Wil je een bloeiende, mooie en weelderige plant, maar heb je geen tuin of buitenruimte om eraan te wijden? Geen probleem: de hortensia is misschien iets voor jou! Met zijn heldere en scenografische kleuren is de hortensia een plant die zich uitstekend leent voor het kweken in potten, en dus in een appartement of op het terras. Om een ​​mooie plant te krijgen, is het noodzakelijk om te beginnen met de gekozen variëteit en vervolgens te weten welk type pot en grond het beste bij zijn behoeften past. We moeten er rekening mee houden dat sommige soorten hortensia's grote maten kunnen bereiken en daarom geschikte potten nodig hebben. Het is aan te raden om op de bodem geëxpandeerde klei of grind te gebruiken, terwijl een schotel afgeraden wordt, omdat dit het risico loopt overmatige waterstagnatie te veroorzaken. De hortensia is een "makkelijke" plant, geschikt voor iedereen, je moet gewoon een paar simpele tips volgen!

via Youtube / Natura e Bellezza

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Wanneer je in een kwekerij aankopen gaat doen en met een mooie hortensia thuiskomt, is het eerste waar je aan moet denken een fijne plek te vinden waar hij licht maar ook schaduw krijgt. Net als veel andere planten houdt de hortensia niet van direct zonlicht, maar gedijt goed in het licht - een mooie schaduwrijke plek is ideaal! De hortensia groeit goed op zure en subzure bodems, dat wil zeggen op bodems met een pH die varieert tussen 6,5 en 4,5. Hun mooie kleuren hangen vaak precies af van de zuurgraad van de grond: degenen met naar roze of granaat neigende kleuren houden van een hoge ph, dus 6 en soms zelfs 7, terwijl degenen die neigen naar blauw en lichtblauw van een ph houden die zeer zuur is, dus tussen de 4 en 5. Probeer daarom, afhankelijk van de kleur van je hortensia, de grond te verbeteren en aan te passen, niet alleen zal de plant je dankbaar zijn, maar je zult zeker een optimaal resultaat behalen.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

In de winter geeft het niet veel problemen, terwijl je in de warmere maanden op de zomerse hitte moet letten, aangezien deze plant niet van hoge temperaturen houdt. Dus als je besluit het in huis te houden, zorg er dan voor dat het ook in de winter uit de buurt van warmtebronnen blijft. Om de plant direct na aankoop te verpotten, schaf je een mooie grote pot aan met een diameter van minimaal 40 cm en leg je wat klei op de bodem. Nu ben je klaar om de plant te verpotten en op dit moment zul je zijn dikke wortelsysteem opmerken: breek de wortels, bijna alsof je ze wilt "bevrijden", voordat je de plant in zijn nieuwe pot zet! Dit is een zeer belangrijke stap, omdat de plant anders moeite zou kunnen hebben met het uitbreiden van zijn wortels en snel dood zou gaan. We moeten de plant niet te diep plaatsen, maar gelijk met de grond (ter voorkoming dat de wortels gaan rotten tijdens het water geven).

De eerste watergift is overvloedig, daarna moet je ze aanpassen aan het seizoen. In de zomer, om de hitte te bestrijden, moet je ze één keer per dag water geven. Pas echter op dat je de bladeren niet nat maakt, anders zul je een vreemd wit poeder zien, een duidelijk teken van een schimmelziekte.

De eerste knop die je af moet snijden, als je in de zomer een hortensia wilt stekken

De eerste knop die je af moet snijden, als je in de zomer een hortensia wilt stekken

Youtube / Natura e Bellezza

Wat bemesting betreft, wordt aangeraden om minimaal één keer per week een vloeibare meststof aan het gietwater toe te voegen. De vermeerdering vindt daarentegen plaats door middel van stekken en is vrij eenvoudig. Hoe moet je stekken? Door de verse groene scheut van de plant (niet in bloei) af te snijden, tussen juni en augustus, of tijdens de vegetatieve rust van de plant die, afhankelijk van het gebied waarin we zijn, kan variëren tussen oktober en december. In het laatste geval wordt een half houtachtige stek gemaakt, dat wil zeggen, een deel van de houtachtige scheut, die niet in bloei staat. Ga in het geval van de zomerstek als volgt te werk: snij de vegetatieve scheut af op een hoogte van ongeveer 30 cm, en snijd de scheut verder af zodra je de eerste knop hebt geïdentificeerd (waar de twee bladeren onderaan groeien); verwijder ook de twee bladeren en groepeer alle andere met één hand, om het bovenste deel van de resterende bladeren netjes te kunnen afsnijden. Op dit punt zou de scheut er ongeveer zo uit moeten zien en is hij klaar om in een glas met 2-3 cm water te worden geplaatst:

Youtube / Natura e Bellezza

Youtube / Natura e Bellezza

Een simpel trucje om je stek beter en succesvoller te laten wortelen: gebruik een halve aspirine om te wortelen! Vergeet niet om het water om de dag te verversen (ook om de aspirine te vervangen), gedurende een periode van ten minste 40 dagen. Na een paar maanden zul je de ontwikkeling van enkele kleine wortels opmerken - dan is het tijd om een ​​geschikte pot te nemen, met de juiste aarde. Onthoud altijd dat de stek een plant produceert die identiek is aan de moeder, dus als je verliefd wordt op de hortensia van de buren, kun je deze "stelen" met deze eenvoudige vermeerderingstechniek!

Advertisement