De baas staat haar niet toe eerder te stoppen om haar dochter naar de crèche te brengen en ze sleept hem voor de rechter: ze krijgt £180.000

Janine image
door Janine

10 September 2021

De baas staat haar niet toe eerder te stoppen om haar dochter naar de crèche te brengen en ze sleept hem voor de rechter: ze krijgt £180.000
Advertisement

Te vaak wordt vrouwen gevraagd te kiezen tussen gezin en carrière, alsof die twee onverenigbaar zijn. Een werkende vrouw die op een bepaald moment in haar leven besluit een kind te willen, heeft een aantal rechten en waartegen haar bedrijf eigenlijk niets kan doen. Toch horen we maar al te vaak berichten dat zwangere vrouwen juist vanwege hun zwangerschap geïsoleerd zijn van hun baas of collega's. Alice Thomson kreeg dezelfde behandeling van haar bedrijf en haar baas toen ze vroeg om deeltijds te mogen werken zodat ze haar dochter van de kinderopvang kon ophalen. Een meer dan legitiem verzoek dat echter werd afgewezen. Gelukkig kreeg de vrouw haar welverdiende "wraak".

via Daily Mail

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Alice Thomson is een harde werkneemster en een grote aanwinst voor haar bedrijf, Manors, waar de vrouw een leidinggevende rol had. Omdat ze voor haar werk tot zes uur 's middags op kantoor moest blijven, vroeg ze na de geboorte van Alice om parttime te kunnen werken en daarom vier dagen per week tot vijf uur 's middags te werken. Alice's verzoek was uitsluitend gebaseerd op het feit dat ze elke middag haar dochter van de crèche moest halen. Een eenvoudig verzoek, dat op weerstand van haar baas stuitte.

"Het bedrijf kan zich deze nieuwe organisatie niet veroorloven" en "Ik vrees ook dat deze organisatie een nadelig effect zal hebben om aan de vraag van de klant te voldoen, evenals ons onvermogen om het werk van het bestaande personeel te reorganiseren" zijn enkele van de excuses van haar baas toen hij haar verzoek weigerde.

Advertisement
Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Alice nam daarop ontslag en daagde haar bedrijf voor de rechtbank, waar de rechter haar een vergoeding van £184.961 toekende voor verloren inkomsten, pensioenpremies, schade aan gevoelens en belangen, gezien het feit dat het aandringen van het bedrijf om haar tot 18.00 uur te laten werken haar een groot "nadeel" gaf. Dit is echter de epiloog van een verhaal dat al enige tijd geleden was begonnen: al toen Alice zwanger was, had haar baas zelfs bijgedragen aan het creëren van een vijandige omgeving om haar heen, zelfs door haar uit te sluiten van sommige zakenreizen, juist vanwege haar zwangerschap. Toen Alice met zwangerschapsverlof ging, gaf ze toe dat ze het gevoel had dat ze ontslagen was, omdat ze gedwongen werd haar mobiele telefoon en kantoorsleutels af te geven. Andere episodes waarin werd verwezen naar de emotionaliteit van Alice volgden elkaar tijdens haar zwangerschap op, waardoor ze zich ongemakkelijk voelde ondanks het feit dat ze een uitstekende werkneemster was. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Alice op een bedrijfsfeest haar baas negatief hoorde praten over het aannemen van een zwangere vrouw.

Is het mogelijk dat in 2021 een vrouw nog steeds wordt geconfronteerd met deze vormen van pesten en seksisme?

Advertisement