Gevangenen besteden uren aan het naaien van spreien die als cadeau worden gegeven aan kinderen die nog niet zijn geadopteerd

Janine image
door Janine

01 November 2021

Gevangenen besteden uren aan het naaien van spreien die als cadeau worden gegeven aan kinderen die nog niet zijn geadopteerd
Advertisement

In het leven kun je verschillende fouten maken, ondanks dat je probeert je goed te gedragen - aan de andere kant, vergissen is menselijk! Helaas zijn er mensen die de gevolgen van hun acties niet beseffen - of denken dat ze geen andere keuze hebben - en het pad van de misdaad inslaan. Een weg die duidelijk rechtstreeks naar de gevangenis leidt. Gevangenissen zouden zowel rehabilitatie- als strafplaatsen moeten zijn en gelukkig zijn er enkele die juist gericht zijn op het gedragsherstel van gedetineerden. In een gevangenis in Missouri (VS) bijvoorbeeld promoot een groep gedetineerden een goed initiatief waardoor ze zich nuttig voelen voor de samenleving. Dit is een naaigroep, - ja, je leest het goed! - waar de gedetineerden uren bezig zijn, voornamelijk om verjaardagscadeautjes te maken voor al die kinderen die nog geen "echt" gezin kunnen vinden.

via Facebook / Violette Ruffley

Het lovenswaardige initiatief werd uitgevoerd door Joe Satterfield en biedt twee opties voor gevangenen: spreien borduren voor liefdadigheidsinstellingen of om te geven aan adoptiekinderen die nog steeds in pleeggezinnen zijn. Zelfs degenen die, zoals de zesenzestigjarige Fred Brown, nog nooit in hun leven een naald in handen hebben gehad, merkten plotseling dat ze een activiteit leerden die even fascinerend als moeilijk is. Fred besefte zelf hoe "intelligent en wiskundig" de geest is van al die vrouwen die elke dag iets naaien: "Ik realiseerde me al snel dat vrouwen die hun hele leven hebben genaaid wiskundige genieën zijn. Er is veel wiskunde voor nodig om de marges te berekenen van het naaien. En de hoeken. En de cirkels. Er komt veel bij kijken.

Advertisement

Alle spreien zijn gemaakt van stoffen die door mensen zijn gegeven en in de afgelopen 10 jaar zijn er minstens 2000 gemaakt. Voor de gevangenen zijn deze activiteiten erg belangrijk; Fred zelf verklaarde dat hij zich 100% inzet voor dit initiatief toen hij ontdekte dat zijn werk naar een kind in nood zou gaan. Waarschijnlijk krijgen veel gedetineerden een bijzondere band met deze kinderen omdat ze zelf in een pleeggezin zijn geplaatst toen ze klein waren en weten wat ze voelen.

"Ze weten hoe het is omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Het geeft ze troost en voldoening om te weten dat een sprei die zij hebben gemaakt naar een kind gaat dat misschien niet eens een verjaardagscadeau krijgt", zei Joe.

Pexels / Not the actual photo

Pexels / Not the actual photo

Bovendien creëren het handwerk en de beoogde bestemming van de eerder genoemde creaties een band tussen de gedetineerden en de buitenwereld. "Je ziet de namen van deze pleegkinderen; je ziet een 1- of 2-jarige en het breekt je hart", zei gevangene en vrijwilliger in de naaigroep Rod Harney, "maar dit doet ons ook beseffen dat we nog steeds mensen zijn. Ik kan niet genoeg uitdrukken hoe het voelt om deze spreien te maken."

Wat te zeggen, een geweldig initiatief voor iedereen!

Advertisement