"Ze lachten me uit om de witte vlek op mijn gezicht en ik voelde me anders: na verloop van tijd accepteerde ik het"

Janine

01 November 2022

Advertisement

Je zeker voelen over je fysieke verschijning is erg belangrijk, vooral op jonge leeftijd, maar soms zijn er omstandigheden die een persoon speciaal maken, buitengewoon, maar helaas heeft dezelfde persoon de neiging zich vaak in gebreke te voelen vanwege schoonheidsnormen die onze samenleving blijft voorstellen.

James McLeod, 40 jaar, vertelde over zijn moeilijke verleden als kind en wat hij heeft gedaan om zijn angsten te overwinnen. Het begon allemaal toen er op de leeftijd van 18 maanden een witte vlek op zijn gezicht verscheen.

via YouTube - Truly

Advertisement

Bezorgd nam zijn moeder hem mee naar de dokter om erachter te komen wat het was: hij kreeg de diagnose vitiligo, een aandoening die ervoor zorgt dat delen van de huid wit worden door een gebrek aan pigment. Na verloop van tijd groeide de vlek op James' gezicht om de helft van zijn gezicht te bedekken. Als kind dacht hij er niet veel over na, maar toen hij opgroeide merkte hij dat hij anders was dan andere kinderen.

Omdat James' moeder hem nooit anders had behandeld vanwege zijn fysieke verschijning, dacht hij dat hij net als iedereen was, totdat mensen hem erop wezen hoe anders zijn huid was. "Ik voelde me anders", bekende McLeod. Hij voelde zich niet op zijn plaats als klasgenoten hem uitsloten van activiteiten vanwege de witte vlek op zijn gezicht. "Mijn moeder verzekerde me altijd dat er niets mis met me was", herinnert McLeod zich.

Het gedrag van zijn klasgenoten had hem echter doen geloven dat hij er niet goed uitzag, zozeer zelfs dat hij bang was om in de spiegel te kijken. Op een dag besloot McLeod zijn leven te veranderen: hij was pas 7 jaar oud. Hij keek in de spiegel en gaf zichzelf "het stempel van goedkeuring".

Plotseling begon hij zich goed te voelen over zichzelf. Hij voelde zich zeker over zijn huid, een gevoel dat hij nog nooit eerder had ervaren. Destijds had hij niet gedacht dat duizenden mensen hem zouden gaan volgen. Na die dag ging hij naar school en begroette zijn klasgenoten altijd met een glimlach, waardoor ze in de war raakten. Toen ze zijn sereniteit opmerkten, begonnen ze hem met respect te behandelen.

Advertisement

thatvitiligoguy/Instagram

Toen hij opgroeide, realiseerde James zich dat er geen vertegenwoordiging was voor mensen met vitiligo, dus besloot hij iets te doen. Op een dag maakte hij een Instagram-profiel aan met de naam "that-vitiligo-guy" en begon hij zijn gedachten te uiten. Destijds had hij niet gedacht dat duizenden mensen hem zouden gaan volgen. Hij uploadde video's om positiviteit te verspreiden en mensen waren gek op zijn inhoud. Hij ging ook naar verschillende scholen en inspireerde studenten om hun identiteit te accepteren en aardig voor elkaar te zijn.

Een zeer belangrijke verandering, die, naar we hopen, echt een voorbeeld kan zijn voor veel andere mensen en een aanmoediging om van jezelf te houden zonder bang te zijn voor het oordeel van anderen.

Advertisement