Elke avond opent de kerk haar deuren voor meer dan 200 daklozen en biedt hen een veilige slaapplaats

Janine image
door Janine

06 November 2021

Elke avond opent de kerk haar deuren voor meer dan 200 daklozen en biedt hen een veilige slaapplaats
Advertisement

Dakloosheid van de aardbodem elimineren zou een beetje zijn als het bereiken van wereldvrede - een nobel doel om in te geloven en naar te streven, maar nauwelijks haalbaar in korte tijd. Toch is het werk van veel verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk absoluut onmisbaar. "The Gubbio Project" is bijvoorbeeld een vereniging van Amerikaanse vrijwilligers die tot doel heeft een veilig onderkomen te bieden aan degenen die helaas op straat leven. Een van de vele problemen waar daklozen mee te maken hebben, is juist het ontbreken van een veilige slaapplek en daarom zet de vereniging zich in om samen te werken met plaatselijke kerken.

via Facebook / The Gubbio Project

Veel mensen die op straat leven, hebben het probleem dat ze nooit rustig kunnen slapen, omdat ze geen beschutte plek hebben om te verblijven of omdat ze, zelfs in opvangcentra, bang zijn hun ogen te sluiten en in slaap te vallen uit angst om beroofd te worden van het weinige dat ze hebben. Zelfs schuilplaatsen zijn daarom geen veilige plaatsen om te profiteren van een goede nachtrust. De vrijwilligers van The Gubbio Project dachten aan deze mensen toen ze enkele plaatselijke kerken hielpen hun deuren te openen en de behoeftigen een waardig onderdak te bieden. In de winter wordt de situatie op straat helemaal benard en iedereen die in de open lucht leeft, heeft warme dekens en schuilplaatsen nodig.

Advertisement

Bovendien zijn opvangplaatsen overdag gesloten en daarom openen de vrijwilligers en de kerk van San Bonifacio, in San Francisco, haar deuren vanaf 6 uur 's ochtends, zodat iedereen kan binnenkomen en slapen op de banken van de gelovigen. "Gemiddeld komen er elke dag van de week vanaf 6 uur 's ochtends zo'n 225 mensen binnen zonder vaste accommodatie, op zoek naar een veilige plek om uit te rusten op de banken in het heiligdom van de kerk van San Bonifacio", zo staat op de website van de organisatie te lezen. Vanzelfsprekend worden er geen vragen gesteld aan degenen die gebruik maken van deze "service" en hoeft men zich niet te registreren of een formulier in te vullen.

The sounds of snoring is our target outcome. 😴 Sacred Sleep at St. John’s in the Mission

Pubblicato da The Gubbio Project su Giovedì 2 settembre 2021

Maar wat gebeurt er als de gelovigen samenkomen voor de mis? Absoluut niets, aangezien de kerk in het weekend is verdeeld in drie ruimtes, waarvan er slechts één is gereserveerd voor de mis. Het feit dat daklozen kunnen blijven en slapen tijdens de mis is een belangrijk onderdeel van het programma omdat de gelovigen ook moeten beseffen dat daklozen deel uitmaken van de gemeenschap. Wat is een betere plek dan de kerk, waar onder de gelovigen ook de vermoeiden en zieken samenkomen?

Photo credit: Steve Rhodes for The Gubbio Project

Pubblicato da The Gubbio Project su Giovedì 21 giugno 2018

Andere kerken volgen ook het voorbeeld van St. John in the Mission, openen hun deuren en bieden een reeks tijdelijke bedden aan voor mensen in nood. Vooral in de winter is er grote behoefte aan dit soort initiatieven!

Advertisement