"Huishoudelijke klusjes zijn niet alleen voor vrouwen": de levensles van een moeder voor haar kind

Janine image
door Janine

01 December 2021

"Huishoudelijke klusjes zijn niet alleen voor vrouwen": de levensles van een moeder voor haar kind
Advertisement

We leven in een samenleving waarin we altijd gewend zijn geweest aan een zeer precieze taakverdeling: mannen doen werk wat voor mannen is, en vrouwen dat voor vrouwen. Gelukkig zijn er de laatste decennia dingen aan het veranderen en worden genderstereotypen dagelijks afgebroken. Elke ouder kiest het soort onderwijs dat hij zijn kinderen wil leren en leert hen een aantal belangrijke waarden. Nikkole Ledda, bijvoorbeeld, is een moeder die er sterk van overtuigd is dat er geen "taken" zijn voor vrouwen en banen voor mannen. Huishoudelijk werk? Iedereen kan (en moet) ze doen! Daarom wilde de vrouw heel graag benadrukken waarom ze haar zoon leert huishoudelijk werk te doen: “Het is niet alleen voor vrouwen."

via Facebook / Nikkole Ledda

Advertisement

I teach my son to cook & do household chores. Why? Because household work isn't just for women. Because one day he might...

Pubblicato da Nikkole Ledda su Giovedì 6 ottobre 2016

In een Facebook-bericht legde Nikkole uit waarom ze als moeder hard werkt om haar zoon wat huishoudelijke klusjes te leren doen:

“Ik leer mijn zoon koken en het huishouden doen. Waarom? Omdat huishoudelijk werk niet alleen voor vrouwen is. Omdat hij op een dag misschien een man alleen zal zijn, alleen wonen, en dan zal hij weten hoe hij de was moet doen en niet elke avond uit eten gaat. Omdat hij op een dag misschien de persoon die zijn hart sneller laat kloppen wil verrassen met een heerlijke maaltijd die hij zelf heeft klaargemaakt. Omdat hij op een dag misschien, als hij een vrouw en kinderen heeft, zijn deel in huis zal moeten doen. Omdat ik deel uitmaak van een generatie jonge volwassenen die er spijt van hebben dat school ons niet heeft leren koken, schoonmaken, een stropdas strikken of papierwerk doen.

Omdat mijn kind leren al deze dingen te doen en een productief lid van de samenleving te zijn, zowel thuis als buitenshuis, bij MIJ begint. Ja, we moeten kinderen kind laten zijn, ze moeten genieten van hun kindertijd... maar het blijft belangrijk en noodzakelijk om ze levenslessen te leren. Mijn kind zal nooit "te mannelijk" zijn om koken, afwassen, strijken of schoonmaken te accepteren. Hij zal het soort persoon zijn dat zowel weet hoe hij een band moet verwisselen als hoe een braadstuk moet worden klaargemaakt. Iemand die de was goed weet te sorteren en ook weet hoe hij het gras moet maaien. Onthoud dit, lieve ouders: een man die denkt dat hij niet kan koken of schoonmaken, simpelweg omdat hij een man is, is gewoon een kind dat niet beter heeft geleerd."

Advertisement

Nikkole wilde er ook graag op wijzen dat haar zoon, na het huishouden te hebben gedaan, geniet van zijn welverdiende rust op de bank en wat videogames speelt. Respect voor het spel van kinderen en hun jeugd is van fundamenteel belang, maar het is even belangrijk om ze te leren om verantwoordelijke toekomstige volwassenen te zijn. Wat denk jij?

Advertisement