"Het is niet nodig om tegen kinderen te schreeuwen": een moeder legt ouders uit hoe ze door hun kinderen kunnen worden gehoord

Janine image
door Janine

13 April 2022

"Het is niet nodig om tegen kinderen te schreeuwen": een moeder legt ouders uit hoe ze door hun kinderen kunnen worden gehoord
Advertisement

Opvoeden is de moeilijkste baan ter wereld, en er is geen handleiding om te bestuderen om deze mooie maar moeilijke reis te maken zonder fouten te maken. Fouten zijn onvermijdelijk, vooral op kritieke momenten. Wat te doen als je kinderen aandacht willen of iets fouts doen? Tia Slighthman plaatste een video op TikTok waarin ze wat advies geeft aan ouders, vooral over hoe ze kinderen kunnen laten luisteren zonder te schreeuwen.

via parentingcoach/TikTok

Advertisement
parentingcoach/TikTok

parentingcoach/TikTok

Tia is opvoedkundige en in de video die op haar profiel is geplaatst, geeft ze advies over hoe je concrete grenzen kunt stellen aan kinderen, zonder te hoeven schreeuwen. Schreeuwen heeft namelijk geen zin en is niet de juiste keuze, vooral als het de bedoeling van de ouder is om gehoord te worden. Tia legt uit dat kinderen worden geboren met de behoefte om grenzen te verleggen, totdat ze het breekpunt vinden. In de meeste gevallen komt het breekpunt overeen met het geschreeuw van ouders die hun geduld verliezen. Pas op dit punt stoppen de kinderen en luisteren naar hun ouders. Op deze manier wordt echter een verkeerde regel vastgesteld: kinderen leren pas te stoppen met het overschrijden van de grens als hun ouders schreeuwen.

Advertisement
parentingcoach/TikTok

parentingcoach/TikTok

Maar het is verkeerd om aan te nemen dat het gedrag van kinderen alleen verandert dankzij geschreeuw: de verandering moet beginnen bij de ouders, en het doel van Tia is om moeders en vaders te leren “de dagen te leven zonder gevechten met hun kinderen, zonder geschreeuw, woede of straffen". Maar het vaststellen van deze nieuwe grenzen betekent dat de ouder een pad van introspectie moet volgen, zich afvragend wat ze in het verleden hebben gedaan en hoe ze van plan zijn de relatie met hun kinderen te veranderen. Tia dringt er bij ouders op aan niet te zelfkritisch te zijn. Grenzen stellen is geen gemakkelijke of intuïtieve handeling: daarom besluiten veel mensen om hulp in te roepen van deskundigen. Tia, die lerares en auteur is op dit gebied, deelt andere tips op haar profiel, die zeer gewaardeerd worden door ouders. Denk maar aan het feit dat de video miljoenen views en duizenden waarderende reacties heeft verzameld. Heb jij een strategie om je kinderen naar je te laten luisteren zonder je toevlucht te nemen tot schreeuwen en straffen?

Advertisement