Ze leren hun kinderen niet lezen: "Ze zullen het zelf leren als ze er klaar voor zijn"

Janine image
door Janine

12 December 2021

Ze leren hun kinderen niet lezen: "Ze zullen het zelf leren als ze er klaar voor zijn"
Advertisement

Iedereen kiest de opvoeding die volgens hem goed is voor zijn kinderen en niemand mag zich er teveel mee bemoeien, zolang het de vrijheid of de gezondheid van de kinderen niet schaadt. Er is geen handleiding over hoe je je kinderen het beste kunt opvoeden, maar geconfronteerd met enkele "drastische" en ongebruikelijke keuzes, is het gemakkelijk om je neus op te halen. Dit is het geval van Richard Bell en zijn vrouw Liadhan - dit ongewone stel ouders leeft in nauw contact met de natuur en voedt hun kinderen op een nogal unieke manier op. Wat hun "klassieke" opvoeding betreft, kunnen we zeggen dat deze in de eerste jaren van hun kindertijd totaal afwezig is, zozeer zelfs dat hun jongste kinderen niet kunnen lezen en schrijven. Wat antwoorden Richard en Liadhan op nieuwsgierige vragen waarom ze hun kinderen niet leren lezen? "Ze zullen het zelf leren als ze er klaar voor zijn".

via Youtube / Channel 9

Out there family

Out there family

Richard en Liadhan noemen zichzelf "ouders van de natuur", omdat ze buiten leven in een huis dat de "smaak" heeft van eeuwigdurend kamperen. Hun kinderen, 5 om precies te zijn, krijgen geen traditioneel schoolonderwijs, maar leren uit zichzelf wanneer "ze zich er klaar voor voelen". De oudste kinderen leerden lezen en schrijven op de leeftijd van 9-10 jaar, terwijl de kleintjes woorden kunnen herkennen maar niet kunnen lezen. "We hebben een natuurlijke benadering van leren," zeiden Richard en Liadhan, "wat betekent dat we een omgeving bieden voor onze kinderen en hun kansen om dingen te leren en te absorberen faciliteren." Mocht het nog nodig zijn om het te zeggen: de kinderen gaan niet naar school.

Zoals gezegd kunnen alleen de oudsten, en dus 2 van hen, lezen en schrijven, terwijl de andere 3 de woorden herkennen: "We zien ze uit zichzelf ontwikkelen en we weten dat ze binnenkort vaardige lezers zullen worden. Sommige mensen kunnen in paniek raken omdat ze volgens hen de juiste leeftijd hebben om te lezen, maar wij zeggen gewoon nee: ze zullen lezen als ze er klaar voor zijn."

Advertisement
Out there family

Out there family

Het is duidelijk dat hun "natuurlijke" benadering van het opvoeden van hun kinderen ervoor heeft gezorgd dat gebruikers die van hun verhaal hebben gehoord, er veel over hebben gediscussieerd. Sommigen spraken zelfs van "misbruik", aangezien de ouders hun kinderen de leesvaardigheid ontnamen en vrijwillig besloten om hen niet te leren lezen. Er zijn ook mensen die iedereen geruststelden door te zeggen dat in de Scandinavische landen de school en de ouders zich tijdens de kindertijd alleen op het spel concentreren en dat veel kinderen pas beginnen te lezen als ze zes of zeven jaar oud zijn, of wanneer ze er klaar voor zijn, erop wijzend dat wie tegen de leeftijd van elf jaar is, veel meer ontwikkeld zijn dan kinderen uit landen als Australië. Een controversieel onderwerp dat voor discussie heeft gezorgd en waar zeker nog over gesproken zal worden: wat is jouw mening?

Advertisement