Ze is 98 jaar oud en overleefde Auschwitz: vandaag vertelt ze jongeren op TikTok over de gruwel van de Holocaust - BekijkDezeVideo.nl
x
Ze is 98 jaar oud en overleefde Auschwitz:…
Uitgebuite werkneemster besluit te stoppen en een nieuw bedrijf op te richten in hetzelfde gebouw als de ex-werkgever Oude vrouw die als kind dol was op Bambi, ontmoet voor het eerst een reekalf en laat haar droom uitkomen

Ze is 98 jaar oud en overleefde Auschwitz: vandaag vertelt ze jongeren op TikTok over de gruwel van de Holocaust

01 Maart 2022 • Door Janine
790
Advertisement

Sociale netwerken kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om belangrijke en onbelangrijke boodschappen over te brengen, het ligt allemaal in het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Veel jonge mensen lijken het tegenwoordig leuk te vinden om korte, niet veeleisende video's op TikTok te delen, of het nu balletten zijn of vreemde “challenges” die niet van intelligente veronderstellingen uit gaan. Als zulke video's viraal gaan, waarom zou je dan niet ieders aandacht trekken met belangrijke boodschappen? Met deze veronderstelling opende de achterkleinzoon van een overlevende van Auschwitz een TikTok-kanaal voor zijn bejaarde familielid en stelde voor haar te vertellen over de vreselijke ervaring die ze daar had meegemaakt. De Holocaust was een zeer zwarte pagina in de wereldgeschiedenis in de twintigste eeuw en de overlevenden zijn aan het verdwijnen. Hun geschiedenis mag echter nooit worden vergeten.

via: CBS News

Lily Ebert is 98 jaar oud en is een van de weinige overlevenden van Auschwitz die nog over die momenten kan meepraten. Hoe meer de jaren verstrijken, hoe meer we het risico lopen ons verleden te vergeten. Het is daarom belangrijk om deze zeer belangrijke getuigenissen een stem te geven. De achterkleinzoon van de vrouw, Dov Forman, stelde voor om TikTok als podium te gebruiken om de aandacht van jongeren te trekken. Lily's account wordt nu gevolgd door meer dan een miljoen gebruikers en dat is een mooi resultaat als je bedenkt dat er nog steeds mensen zijn die het bestaan ​​van de Holocaust blijven ontkennen.

"Ik wist niet zeker of ik in leven zou blijven. Het is een wonder dat ik hier ben. Maar ik heb mezelf één ding beloofd, voor zolang ik leef, en wat ik ook doe in het leven: ik zal mijn verhaal vertellen”, zei de oude vrouw. Maar wat is het verhaal van Lily?

Lily arriveerde in Auschwitz toen ze 20 jaar was en werd meteen verwijderd van haar moeder, broer en een van haar zussen. Ze had geen idee wat er ging gebeuren: haar familieleden werden diezelfde middag nog naar de gaskamers gestuurd. "Ik zat vier maanden in Auschwitz," zei Lily, "vier maanden in een vernietigingskamp. Mensen zeiden altijd dat vier maanden niet zo lang is, maar ik zal je iets vertellen... zelfs vier maanden was te lang”. De vrouw voegde in een andere video toe dat "je in Auschwitz niet bang was voor de dood, je was bang om te leven".

De vrouw vertelde over haar vrijlating en wat het eerste was dat ze deed toen ze uit die nachtmerrie kwam. Lilly zei dat ze in slaap viel: "Ik ging op de grond liggen en viel in slaap. Ik weet zeker dat andere mensen iets gingen eten omdat we erge honger hadden, maar ik was zo moe omdat we in het kamp nooit konden slapen, dus ging ik meteen slapen".

Advertisement

Daarnaast is ook de herinnering aan andere mensen verweven in Lily's verhaal: een Amerikaanse soldaat die de jonge vrouw ontmoette na de bevrijding van Auschwitz schreef haar een bericht op een Duits bankbiljet. Het bericht was simpelweg “Een goed leven, veel geluk voor je toekomst”. De achterkleinzoon van de vrouw besloot die soldaat, of in ieder geval zijn familieleden van dat bankbiljet op te sporen. De jongeman publiceerde de foto van het bankbiljet en ontving binnen een dag zo'n 8.000 meldingen. Een van de ontvangen berichten was de juiste: de soldaat heette Hyman Shulman, uit Brooklyn, en hij stierf in 2013. Zijn zoon Jason herkende echter de naam van zijn vader, geschreven in Hebreeuwse tekens. De man was duidelijk geschokt en kon het na al die jaren niet geloven. Lily en Jason hebben via een zeer emotioneel videogesprek op Zoom gesproken.

Denk je dat kanalen als TikTok ook kunnen worden gebruikt om over serieuze onderwerpen te praten? Vertel ons jouw mening!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt