Dertiger wordt miljardair en wil 99% schenken aan goede doelen: een mooi voorbeeld van vrijgevigheid

Janine image
door Janine

10 April 2022

Dertiger wordt miljardair en wil 99% schenken aan goede doelen: een mooi voorbeeld van vrijgevigheid
Advertisement

Wat zouden jonge mensen - en niet alleen zij - doen als ze een stratosferisch bedrag op zak zouden hebben? De meesten zouden ze investeren voor hun toekomst, om iets heel duurs te kopen, om iets aan te schaffen dat ze onder normale omstandigheden onmogelijk konden kopen. Op jonge leeftijd is het misschien makkelijker om gewaagde uitgaven te doen als je een vermogen hebt die je hoofd doet tollen: de eerste gedachte zou nauwelijks zijn om aan liefdadigheid te doen.

Toch gebeurt het soms: een Amerikaanse man werd eerst miljardair en kort daarna een voorbeeld van onbaatzuchtigheid voor iedereen.

via The Federal News

Advertisement

Sam Bankman-Fried is 30 jaar, komt oorspronkelijk uit Stanford, in Californië, en woont op de Bahama's.

Veganist, liefhebber van videogames, is de man miljardair geworden en zijn eerste gedachte was om zijn geld te doneren om iets goeds te doen.

Na zijn studie richtte Sam het bedrijf FTX op, dat de op twee na grootste cryptocurrency-uitwisseling ter wereld werd, zozeer zelfs dat vijf van zijn collega's ook miljardairs zijn.

Voordat hij het bedrijf startte, werkte de man drie jaar op Wall Street, waar hij de mogelijkheid kreeg om de sector van de cryptocurrency (virtueel geld) en de verschillen in de waarde van bitcoins tussen de VS en Japan, die kunnen oplopen tot 10%, te bestuderen. FTX doet precies dat: verdienen op differentiële bedragen. Het bedrijf heeft aandelen ter waarde van $344 miljard bereikt en Bankman-Fried heeft zich gericht op Binance, de nummer één cryptocurrency-uitwisseling waarvan de aandelen bijna $2 triljoen bedragen.

Zijn doel? Zeker niet om te leven in de meest buitensporige luxe, integendeel: de wens van de dertiger is om 99% van zijn inkomen te schenken aan goede doelen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Sams motto is gebaseerd op het concept van “effectief altruïsme”: door gebruik te maken van logica en rationele berekeningen, kun je begrijpen hoe je je middelen kunt gebruiken om het maximale goed te doen voor zoveel mogelijk mensen.

Volgens de man kan geld geluk kopen, maar slechts in zeer weinig gevallen: hoe meer hij weet te verdienen, hoe groter de kans dat hij in dit liefdadigheidsdoel slaagt.

In de tijd van Wall Street, toen hij een eenvoudige werknemer was, schonk hij meer dan de helft van zijn salaris aan liefdadigheidsinstellingen en humanitaire doelen. Onlangs schonk hij $50 miljoen met FTX aan de inspanningen van het bedrijf tegen de opwarming van de aarde.

Bankman-Fried overwoog verschillende opties, waaronder kolenmijnen. Zijn enige doel blijft in ieder geval hetzelfde: altruïsme maximaliseren en zijn enorme kapitaal gebruiken om de mensheid goed te doen.

Hoevelen zouden in zijn plaats hetzelfde doen?

Advertisement