"Mijn dochter gedroeg zich heel slecht en als straf heb ik haar verjaardagsfeestje afgezegd"

Janine image
door Janine

30 Mei 2022

"Mijn dochter gedroeg zich heel slecht en als straf heb ik haar verjaardagsfeestje afgezegd"
Advertisement

Een kind opvoeden is altijd een grote uitdaging. Het kan soms ingewikkeld zijn om de juiste methode te vinden die effectief is en tot concrete resultaten leidt. Zeker is dat dit niet kan worden genegeerd, vooral in het belang van het kind, de toekomstige jongere en de volwassene die bewust en actief is in de samenleving. Er is geen precieze en gestructureerde handleiding om in gedachten te houden bij het opvoeden van een kind, maar er zijn enkele dingen die gewoon niet over het hoofd kunnen worden gezien. In elk geval kunnen sommige ouders moeilijkheden ondervinden in de relatie met hun kinderen, vooral wanneer deze in de pubertijd zijn.

Dit is het geval van de vader die de hoofdpersoon van dit verhaal is. Een man die zich in een delicate situatie bevond en zich met zijn 16-jarige dochter moest confronteren. Laten we samen kijken wat er is gebeurd.

via Reddit

Advertisement
Flickr/Werner Kunz - Not the actual photo

Flickr/Werner Kunz - Not the actual photo

In een post op Reddit deelde een vader zijn ervaring met zijn tienerdochter. "Ik heb altijd mijn best gedaan om mijn dochter een goede opvoeding te geven. - schrijft de man - ik heb haar altijd verteld hoe belangrijk het was om het goed te doen op school en beleefd met anderen om te gaan. Een tijdje ging het goed, maar op een dag kreeg ik een telefoontje van haar school waar ik niet blij mee was”.

Volgens het verhaal van de auteur volgde de dochter een weg, zelfs met een therapeut, om te proberen het “rechte” pad te behouden. Helaas lijkt het erop dat dit niet genoeg was. Op een moment dat alles goed leek te gaan, kreeg deze man namelijk een telefoontje van de school waar zijn dochter naar toe ging.

"Toen ik de telefoon beantwoordde, vertelden ze me dat ze op school was gekomen met een fles alcohol. Ze stuurden haar naar huis en schorsten haar 5 dagen. - schrijft de man - Zodra we elkaar zagen, vroeg ik haar om uitleg en ze antwoordde dat het de schuld was van een vriendin van haar, zij was degene geweest die haar had gevraagd om alcohol mee naar school te nemen. Ik heb haar straf gegeven”.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

De belangrijkste beslissing van de vader om zijn dochter te straffen was het annuleren van haar verjaardagsfeestje. Het meisje stond op het punt om 16 te worden en had haar ouders gevraagd een feestje te mogen organiseren. Omdat het goed ging en ze goede cijfers haalde, hadden haar ouders haar toestemming gegeven om haar vrienden uit te nodigen om het samen te vieren. Jammer dat kort voor de datum deze onaangename episode zich voordeed.

"Toen ik haar vertelde over de straf, werd ze boos, schreeuwde tegen me en sloot zichzelf op in haar kamer. - bekende de vader - ik weet niet of ik er goed aan deed om op deze manier te handelen, of dat het overdreven was en ik anders had moeten handelen”.

Het verhaal en het verzoek van de auteur kregen verschillende reacties. Velen zijn voor zijn keuze, terwijl anderen een met straffen en ontberingen doorspekte opvoeding als niet effectief beschouwen. "Je moet kiezen voor gezinstherapie. - schrijft een gebruiker - Straffen geven, de gsm van het meisje afpakken of haar feestje afzeggen leidt tot niets". Aan de andere kant hebben andere gebruikers erop gewezen dat hij de ouder is en naar eigen goeddunken moet handelen om het meisje de juiste opvoeding te geven. Als haar disciplineren ook betekent dat je haar iets ontneemt, dan is dat maar zo.

Wat vind jij? Zou je op dezelfde manier hebben gehandeld?

Advertisement