School veroordeeld om leerling 1 miljoen euro te betalen: ze hadden haar niet genoeg beschermd tegen pesters

Janine image
door Janine

14 September 2022

School veroordeeld om leerling 1 miljoen euro te betalen: ze hadden haar niet genoeg beschermd tegen pesters
Advertisement

Pesten is een plaag die ons altijd heeft vergezeld, verergerd door het tijdperk van sociale media en toegenomen door “keyboard warriors”. Dit fenomeen is een probleem dat door veel mensen wordt erkend en gelukkig worden er de laatste tijd serieuze maatregelen genomen om het uit te roeien.

Er is onlangs zelfs een historische uitspraak gedaan: een rechter kende een schadevergoeding van een miljoen euro toe aan een tiener nadat hij had vastgesteld dat een school in Californië, in de Verenigde Staten, haar niet beschermde tegen pestkoppen toen ze op de middelbare school zat.

via NBC News

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

Eleri Irons, nu een volwassene, zat op de El Segundo Middle School toen 3 klasgenoten haar tussen november 2017 en juni 2018 pestten. Het pesten omvatte "verbale aanvallen, het verspreiden van vervelende roddels over haar en het rechtstreeks versturen van onbeleefde opmerkingen via sms", is te lezen in de uitspraak.

Deze incidenten vonden plaats op school en tijdens een schoolreis ging het drietal zelfs zo ver dat ze in juni 2018 een petitie tegen het meisje startten om veel andere klasgenoten erbij te betrekken. "Toen de petitie werd ontdekt door de leraren, hebben ze de ouders van het slachtoffer op geen enkele manier op de hoogte gebracht", aldus de uitspraak. "De grove nalatigheid van de school, leraren, directeur en al het personeel heeft geresulteerd in aanzienlijke fysieke en psychologische trauma's voor de aanklager." De advocaat van het meisje, Christa Ramey, zei dat het langdurige pesten tegen haar cliënt leidde tot fysiek en psychisch ongemak.

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

Het vonnis geeft niet alleen economische, maar ook emotionele compensatie: "Wat de jury zei, is dat ze haar geloofden”, aldus de advocaat. "Uiteindelijk had ze iemand nodig die naar haar luisterde en haar geloofde, want dit gebeurde niet in de klas. Het vonnis is voor alle slachtoffers van pesten op school: wanneer andere kinderen in de toekomst spreken, zullen scholen luisteren en niet alleen praten over beleid tegen dit fenomeen, maar ze in praktijk brengen".

Het schooldistrict El Segundo zei in een verklaring dat het de uitspraak van de rechtbank respecteert en de gevolgen van de zaak erkent. "We zetten ons in om te verbeteren en doen er alles aan om pesten op onze scholen te voorkomen", zo staat in het bericht te lezen. "We hebben een aantal acties ondernomen om dit te doen. Waaronder training van het personeel over het protocol voor de beoordeling van bedreigingen, verbeteringen betreft fysieke veiligheid op onze middelbare en hogere scholen en twee nieuwe beveiligingsmedewerkers."

We hopen dat dit alles helpt om steeds meer van dit soort daden te voorkomen en dat de opvoeding in deze zin niet alleen op school, maar ook thuis zal intensiveren.

Advertisement