Studente in tranen omdat ze het zich niet meer kan veroorloven om te studeren: gebruikers doneren 14.000 euro aan haar

Janine image
door Janine

08 November 2022

Studente in tranen omdat ze het zich niet meer kan veroorloven om te studeren: gebruikers doneren 14.000 euro aan haar
Advertisement

Studeren in het buitenland is een unieke ervaring, maar erg duur: niet iedereen kan het betalen en daarom bieden landen beurzen aan voor de meest verdienstelijke studenten, zodat ze kunnen genieten van de best mogelijke opleiding. Helaas is het staatssysteem echter niet altijd 100% efficiënt en hebben veel studenten te maken met tal van tegenslagen om hun studie voort te zetten. Een voorbeeld hiervan is Maëlle, een 20-jarige studente die zich in een precaire situatie bevindt en besloot haar ongemak te uiten in een video die op TikTok werd gepubliceerd.

via TikTok / elleam_____

Advertisement
TikTok / elleam_____

TikTok / elleam_____

Maëlle, net als veel studenten getroffen door onzekerheid, vertrouwde haar fans haar angst toe: "Ik kan er niet meer tegen...", zegt de jonge vrouw in haar video getiteld "Leven met 100 euro per maand?". De jonge vrouw legde uit dat haar ouders - die in Mayotte, in Frankrijk wonen - niet over de middelen beschikken om haar studie te financieren. Als gevolg hiervan moest de studente politicologie die haar opleiding in Berlijn voortzet, werken omdat haar studiebeurs in de loop der jaren verminderde.

Vandaag krijgt de jonge vrouw een subsidie ​​van slechts 100 euro per maand. Een te verwaarlozen bedrag waardoor ze niet waardig kan leven: "Hoeveel uur zal ik naast mijn studie moeten werken om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien?", vraagt ​​ze zich af in de video. Geconfronteerd met de urgentie van de situatie, nam ze meerdere keren contact op met het Regionaal Centrum voor universiteits- en schoolwerken (CROUS), dat haar echter niet kon helpen, omdat de methoden voor de berekening van de beurs vast en gestandaardiseerd zijn.

Advertisement
TikTok / elleam_____

TikTok / elleam_____

"De regels zijn slecht. CROUS is gebaseerd op de belastingaanslag van mijn ouders, zonder rekening te houden met de kosten van levensonderhoud in Mayotte. De huur, de boodschappen... alles is daar erg duur", betreurt de jonge vrouw, die twintig uur per week werkt, vooral als oppas, om haar dagelijkse uitgaven te financieren. De beelden gingen snel rond op sociale media en werden meer dan vier miljoen keer bekeken. Haar angst heeft internetgebruikers ertoe aangezet een online geldinzamelingsactie op te zetten om haar te helpen.

In totaal werd er meer dan 14.000 euro opgehaald: "Je hebt zojuist mijn leven veranderd", zei de jonge vrouw. In een tweede video onthulde Maëlle dat de inzamelingsactie is afgesloten en dat een deel van dit geld zal worden gedoneerd aan studieverenigingen. "Ik ben onbewust woordvoerder geworden van precaire studenten en ik wil mensen in nood zoals ik helpen. Zolang de studenten niet spreken, doet niemand iets", aldus het meisje.

Een realiteit, helaas, die werkelijk ongemakkelijk is, die veel jonge mensen treft en waarvan we hopen dat het zo snel mogelijk zal worden opgelost.

Advertisement