Tot zijn 18e kon hij lezen noch schrijven: kort daarna werd hij universiteitsprofessor

Janine image
door Janine

02 Maart 2023

Tot zijn 18e kon hij lezen noch schrijven: kort daarna werd hij universiteitsprofessor
Advertisement

Als kind een droom hebben, die willen nastreven terwijl je opgroeit en het realiseren wanneer je min of meer volwassen bent, is een aspect van het leven dat veel mensen verenigt. Als er echter velen zijn die een verlangen hebben en het waarmaken, zijn er net zo veel die om verschillende redenen hier niet toe in staat zijn.

De hoofdpersoon van het verhaal dat we je willen vertellen leek tot de tweede groep te behoren, maar het leven wist hem te verrassen, mede dankzij zijn vastberadenheid en wilskracht. Laten we zijn verhaal ontdekken.

via People

Advertisement
University of Cambridge

University of Cambridge

Jason Arday is een 37-jarige man die heel beroemd is geworden vanwege zijn ongelooflijke verhaal. Geboren in Clapham, in het zuiden van Londen, vertoonde hij al op jonge leeftijd tekenen van een leerstoornis en autismespectrumstoornis. Deze bijzonderheden hadden zijn persoonlijke groei enorm beperkt, zozeer zelfs dat hij tot zijn 11e niet kon spreken en tot zijn 18e nooit had leren lezen en schrijven.

Een blokkade en een achterstand in leren die zijn leven negatief leken te hebben getekend, maar vastberadenheid en wilskracht zijn in dit soort gevallen alles, en in feite heeft zijn verhaal een plotselinge en onverwachte verandering ondergaan.

Advertisement
University of Cambridge

University of Cambridge

Velen die zijn situatie evalueerden, hadden hem verteld dat het niet gemakkelijk zou zijn geweest om alleen te leven en dat zijn lot binnen een structuur lag waarin voor hem zou worden gezorgd, maar dat was niet het geval. Zodra hij leerde lezen en schrijven, stroopte Jason zijn mouwen op en begon zoveel mogelijk te studeren. Beetje bij beetje vond hij zijn weg, hij werd leraar lichamelijke opvoeding en begon zich te wijden aan de kwesties van ongelijkheid en de integratie van minder bedeelden.

Een pad en een vastberadenheid die hem ertoe brachten zich te specialiseren in onderwijssociologie en de functie van hoogleraar aan een van de belangrijkste universiteiten ter wereld op zich te nemen: de Universiteit van Cambridge, in het Verenigd Koninkrijk. Eerdere opdrachten hadden hem al de jongste universiteitsprofessor van het land gemaakt, maar deze nieuwe baan heeft hem het prestige gegeven dat hij verdiende en dat is het resultaat van de vele offers die zijn gebracht.

"Mijn werk is vooral gericht op hoe we deuren kunnen openen voor mensen met een kansarme achtergrond en ik wil het hoger onderwijs echt democratiseren. Ik hoop dat mijn aanwezigheid in een plek als Cambridge me kan helpen om deze ideeën steeds meer te ontwikkelen en ze naar een hoger niveau te brengen”.

Zijn pad is helemaal niet gemakkelijk geweest en zonder de hulp van zijn moeder en zijn mentor zou hij het misschien niet hebben gehaald, maar de juiste mensen naast zich hebben, betekende ook slagen waar het onmogelijk leek. En dat was precies hoe het voor hem was.

We wensen hem het allerbeste voor zijn toekomst en bedanken hem dat hij ons heeft geleerd dat het lot niet altijd is geschreven sinds onze geboorte, soms kunnen zelfs de meest definitieve dingen op zijn kop worden gezet, het enige wat je hoeft te doen is het willen en weten hoe je de kleinste middelen die tot je beschikking staan, kunt benutten.

Advertisement