98-jarige vrouw voltooit marathon van 5 km in minder dan een uur

Janine image
door Janine

09 April 2023

98-jarige vrouw voltooit marathon van 5 km in minder dan een uur
Advertisement

Te vaak hoor je mensen van middelbare leeftijd - of zelfs jonger - zeggen "het is te laat voor mij", maar in werkelijkheid is het de grootste leugen die je jezelf kunt vertellen: het maakt niet uit hoe oud je bent, als je een doel hebt kun je het bereiken.

Betty Lindberg weet dit heel goed, een opgewekte 98-jarige grootmoeder uit de Verenigde Staten die miljoenen fans heeft weten te veroveren en mensen heeft geïnspireerd om met moed en toewijding obstakels te overwinnen, ongeacht hun leeftijd. De vrouw legde namelijk een marathon van 5 km af in minder dan een uur.

via Atlantanewsfirst

Advertisement

Volgens sommige statistieken is de gemiddelde tijd dat een vrouw tussen de 40 en 50 jaar zo'n marathon voltooit ongeveer 31 minuten, terwijl voor vrouwen tussen de 50 en 60 jaar de tijd oploopt tot 35 minuten. Samenvattend zou de tijd voor elk decennium met vijf minuten moeten worden verlengd, maar er is geen officiële tijdlijn voor hardlopers ouder dan 90 jaar. Door de Publix Atlanta 5K te voltooien, kan Betty een referentiepunt zijn voor deze nieuwe schatting.

Haar sportieve prestatie werd vereeuwigd in een video, waar Betty te zien is als ze over de finish komt en meteen op haar stopwatch kijkt om de tijd te zien: in deze race kwam de oude vrouw over de finish in 59 minuten en 6 seconden.

Advertisement
YouTube - Atlanta News First

YouTube - Atlanta News First

In de video, die de hele wereld is rondgegaan, zien we een behoorlijk aantal marathonlopers jonger dan Betty die van plan zijn de race voort te zetten. Dit betekent dat een vasthoudende 98-jarige marathonloopster hen versloeg. Wel moet worden opgemerkt dat de vrouw geen records heeft neergezet in deze marathon. Haar tijd was indrukwekkend, maar niet de snelste voor een negentigjarige.

Het record voor de snelste tijd werd vorig jaar gevestigd door een 97-jarige vrouw die de marathon van 5 km aflegde in een indrukwekkende totale tijd van 55 minuten en 48 seconden. Betty zal waarschijnlijk geen enkele vorm van jaloezie jegens deze recordhouder voelen, gezien haar ongelooflijke resultaat en het bereikte doel ondanks de geleefde jaren.

Haar verhaal is een echt voorbeeld dat laat zien hoe leeftijd slechts een getal is en het belangrijkste is om nooit het zelfvertrouwen en de wil om te leven te verliezen.

Advertisement