Dokter blijft werken ondanks dat hij 102 jaar oud is: "Ik wil mijn patiënten niet in de steek laten"

Janine image
door Janine

03 Mei 2023

Dokter blijft werken ondanks dat hij 102 jaar oud is: "Ik wil mijn patiënten niet in de steek laten"
Advertisement

Er is een gezegde dat luidt: "Kies de baan waar je van houdt en je zult nooit meer een dag in je leven werken" en dat blijkt waar te zijn en misschien is het zelfs wel een van de geheimen van dr. Christian Chenay, een huisarts die in Frankrijk woont en zijn hele leven aan zijn roeping heeft gewijd: hoewel hij bijna 102 jaar oud is, is hij nooit gestopt met het behandelen van zijn patiënten, zelfs in moeilijke tijden, en is hij nog steeds actief.

Christian denkt dat zijn patiënten niet zonder hem kunnen, vooral in het Franse gebied in de vallei van de Marne, dat klaagt over een lage aanwezigheid van gezondheidszorg, aangezien artsen schaars zijn.

via Le Figaro

Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

"Ik heb nog 425 patiënten ingeschreven," zei hij. “Het is meer maatschappelijk werk dan medisch. Het gaat vooral om bureaucratie”, voegde hij eraan toe. Vaak vragen zijn patiënten hem om hun recepten te verlengen en de dokter, die de technologie niet schuwt, is ook begonnen met telematica consulten. Deze inspanningen worden enorm gewaardeerd en werpen hun vruchten af. Christian's lange carrière begon in 1946 in Bordeaux, toen hij een jaar na zijn afstuderen assistent KNO-arts werd. De ruim honderdjarige herinnert zich dat zijn keuze enigszins geforceerd was, maar toen raakte hij gepassioneerd door het onderwerp.

“Ik zat in Angers en de enige hogere faculteit was die van geneeskunde. Ik had niet veel keus, maar dan raak je er gehecht aan”, vertelt hij. Door de jaren heen was de dokter ook professor aan de Faculteit Geneeskunde en onderzoeker voor enkele Amerikaanse laboratoria, voordat hij zich vestigde in de vallei van de Marne. Zijn werk over hypertensie leverde hem toegang op tot de Amerikaanse Who's Who, een woordenboek met de biografieën van opmerkelijke mensen.

Advertisement

Om hulde te brengen aan deze uitzonderlijke man, ondanks een val die hem sterk verzwakte, werd Christian door de Departementale Raad van de vallei van de Marne onderscheiden door de Orde der Artsen.

Op de vraag wat de geheimen van zo'n lang leven zijn, is de dokter nogal vaag: "Oh, er zijn geen geheimen. Ik heb altijd weinig gegeten, en heb bijna altijd twee dingen tegelijk gedaan”. De bejaarde arts is nog steeds nuttig en wordt gewaardeerd door zijn gemeenschap, die hem als een referentiepunt en een voorbeeld beschouwt.

Advertisement