Wat gebeurt er met ons lichaam als een hond onze mond likt?

Janine image
door Janine

28 Juli 2023

Wat gebeurt er met ons lichaam als een hond onze mond likt?
Advertisement

Het hebben van een huisdier is een voorrecht van velen. Honden en katten komen het meest voor en zijn degenen die ons het meest genegenheid kunnen geven. Maar we weten dat katten van nature schuwer zijn, daarom zeggen ze dat de hond de beste vriend van de mens is. Zijn loyaliteit aan de eigenaar is grenzeloos en er is niets of niemand die hem ervan kan weerhouden om onvoorwaardelijk van hem te houden. En elke keer dat hij aan zijn zijde staat, laat hij de kans niet voorbijgaan om zich over te geven aan uitingen van genegenheid.

Hij kwispelt met zijn staart, blaft, draait om zichzelf heen, rent als een gek of "kust" zijn favoriete mens: allemaal manieren om hem te vertellen hoe verliefd hij op hem is. Maar weten we zeker dat we ze kunnen laten doen wat ze willen zonder enig risico te lopen? Sommige geleerden beweren dat het niet zo vanzelfsprekend is.

via The Guardian

Pexels

Pexels

De hond is uniek in zijn soort. Hij houdt van zijn baasje en zou alles doen om hem te beschermen. Om deze reden proberen veel mensen op alle mogelijke manieren iets terug te doen, door voor hun hondenvrienden te zorgen alsof ze hun kinderen zijn. Echte familieleden van wie het niet makkelijk is zich te scheiden en die ze de mogelijkheid geven om alles te doen.

Wanneer je bijvoorbeeld na een lange afwezigheid thuiskomt, is het normaal dat de hond tegen je opspringt en al zijn genegenheid probeert te uiten. En er zijn er die toestemming geven om hun viervoeter te likken. Dit niet alleen op de handen, maar ook op het gezicht en vaak ook op de mond. Toch is dit een gewoonte die tot onaangename gevolgen kan leiden. Laten we eens kijken waarom.

Advertisement

Je hond toestaan ​​je op de mond te "kussen": goed of fout?

Je hond toestaan ​​je op de mond te "kussen": goed of fout?

Dat de hond in feite een gezinslid is, is helemaal niet verkeerd. Na jaren samen met hem of haar te zijn geweest is het normaal dat dat zo is, maar we moeten er toch rekening mee houden dat het geen mens is en dat er daarom een ​​aantal dingen zijn waar we op moeten letten voor onze gezondheid.

John Oxford, hoogleraar virologie en bacteriologie aan de Queen Mary University in Londen, heeft enkele belangrijke elementen naar voren gehaald. Laten we bijvoorbeeld eens denken aan het feit dat honden het grootste deel van hun tijd met hun snuit op vuile oppervlakken doorbrengen, aan objecten en plaatsen snuffelend en likkend die niet bepaald gedesinfecteerd zijn. Dit betekent dat ze een grote hoeveelheid virussen, ziektekiemen en bacteriën in hun mond opslaan. Ons immuunsysteem herkent er veel van en kan zichzelf verdedigen, maar er zijn er die ziekten bij de mens kunnen veroorzaken.

Onze slijmvliezen, met name van de mond, neus en ogen, zijn mogelijk niet sterk genoeg om een ​​virusaanval van buitenaf tegen te gaan, waardoor bepaalde problemen kunnen ontstaan.

Pexels

Pexels

Die van Oxford is niet de enige theorie in dit opzicht, maar ook Bruno Chomel, professor diergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, die zei hoe belangrijk het is om al deze vrijheden niet aan onze trouwe viervoeter over te laten om onze gezondheid te beschermen.

Daarom is het oké om onvoorwaardelijk van ze te houden, ze op elk moment van je leven aan je zijde te willen hebben, met ze te spelen en ze als kinderen te behandelen, maar het zou beter zijn als we ze niet de kans geven om ons op ons gezicht te likken, vooral op de mond.

En jij? Sta jij toe dat je hond dit doet, of ben jij iemand die ervoor zorgt dat dit niet gebeurt?

Advertisement