Ze betalen hem 200 euro per maand voor een baan als kok: "ze vonden me onbetrouwbaar omdat ik ontslag nam"

Janine image
door Janine

02 September 2022

Advertisement

Het beroep van je dromen kunnen uitoefenen is niet eenvoudig, dat weten we maar al te goed. Er zijn mensen die, na een periode van voorbereiding, direct aan de slag kunnen en ook nog eens goed betaald worden, en anderen die juist veel meer ervaring op moeten doen om hierin te slagen. Bovendien komt het tegenwoordig vaak voor dat veel jongeren met onregelmatige contracten werken en minder worden betaald dan zou moeten, ondanks dat ze goed zijn en hun werk zo goed mogelijk doen. Er zijn echter voorwaarden die slechts voor een korte "proefperiode" kunnen worden geaccepteerd, waarna het noodzakelijk is om iets anders te zoeken en dergelijke ervaringen achter zich te laten.

De hoofdpersoon van dit verhaal weet er alles van, een jonge chef-kok die maandenlang fulltime in een restaurant werkte, maar zijn salaris was echt veel te laag, dus stopte hij ermee. We vertellen je wat meer over hem.

via Ansa

Advertisement

Yuri Zaupa is een 23-jarige jonge chef-kok die in het middelpunt van de belangstelling staat omdat hij ontslag heeft genomen in een restaurant dat hem voor 80 uur per week slechts 200 euro per maand betaalde. Een beslist laag salaris, vooral omdat, zoals hij zelf in een interview zei, de keuken van het restaurant in zijn handen was en hij alles van het begin tot het einde van de avonden regelde.

"Ik begon een proefperiode waarin ik accepteerde om fulltime te werken, maar met een contract van slechts 16 uur per week - zei hij - ik vond de baan leuk en ik besloot mezelf op te offeren om te blijven, maar er veranderde niets, dus ging ik ergens anders heen. Toen ik mijn keuze aan de eigenaar meedeelde, vertelde hij me dat ik geen zin had om te werken, zoals alle jonge mensen, en dat hij zich door mij verraden voelde omdat ik me onbetrouwbaar had gedragen".

Advertisement

Woorden die absoluut niet zijn gedrag weerspiegelden, maar die de inmiddels voormalige werkgever hem niet spaarde. De man had Yuri beloofd dat hij, na een eerste proefperiode, zijn contract zou veranderen en meer uren zou gaan werken, maar dat was niet het geval. Integendeel, het volgende aanbod zou zijn geweest om alleen te werken als dat nodig was. Een voorstel waar de jonge chef het geenszins mee eens was en dat hij afwees.

"Nu heb ik een goede baan gevonden - zei de jonge man - ik heb een uitstekend salaris en een vast contract in een restaurant in Venetië. Mijn droom is om mijn eigen restaurant te openen, waar ik andere jongeren zoals ik de kunst van het koken leer". Deze slechte ervaring had daarom geen invloed op zijn ambities, integendeel, het heeft ze versterkt en heeft hem gestimuleerd om zijn best te doen voor de toekomst.

We wensen hem veel succes en dat hij zijn droom van het openen van een sterrenrestaurant kan waarmaken.

Advertisement