Kom erachter hoe je met de glastruc een huis zonder airconditioning koel kan houden

door Skip

31 Augustus 2023

Kom erachter hoe je met de glastruc een huis zonder airconditioning koel kan houden
Advertisement

Met temperaturen die steeds hoger worden en de aarde die op verontrustende wijze steeds verder opwarmt merken veel mensen dat 's zomers het ongemak toeneemt. Er lijkt jammer genoeg niets aan te doen, zeker voor diegenen die niet over de "goede" middelen beschikken - denk aan apparaten die verkoeling bieden - om de woning te verkoelen en een beetje opluchting te ervaren. Deze apparaten en dan met name airconditioningsinstallaties, waren vroeger niet verkrijgbaar.

Dus hoe hebben de generaties voor ons het gedaan om ook de extreemste hittegolven het hoofd te bieden? Zij kenden enkele "geheimen," en trucs en hieronder gaan wij er enkele van verklappen.

Advertisement

Trucs waarmee je wat aan de hitte kan doen

Trucs waarmee je wat aan de hitte kan doen

Het is zeker zo dat de klimaatsituatie enkele decennia geleden behoorlijk anders was dan nu. Maar, het is ook zo dat de benauwdheid hitte en vochtigheid toen ook overal al te voelen waren. Gedurende de meest "verstikkende"  seizoenen was het gemeengoed om een gewoonte aan te meten, laten we zeggen een "truc van oma" waarmee er iets tegen de hoge temperaturen kon worden gedaan. Een glas water was al genoeg.

Deze simpele maar effectieve techniek bestond erin een laken (met koud water) nat te maken mogelijk met een glas water. De effecten waren merkbaar op de huid.

Doordat het vocht verdampte ontstond  meer koelte en een minder bedrukkend gevoel in een omgeving zoals een slaapkamer. Maar dat is nog niet alles.

Advertisement

Andere handige tips ter verkoeling

Andere handige tips ter verkoeling

Freepik

Bevroren flesjes zijn een andere, zeer geldige oplossing die handig zou kunnen zijn teneinde de warmte te bestrijden. Dit komt er in wezen op neer dat je bij deze aanpak meerdere plastic flesjes (maakt niet uit hoe groot) vult met water en die dan in de vriezer plaatst. Na een paar uur verandert het water in ijs en als je gewoon deze flesjes op de rand zet van je bed het nachtkastje of op een bureau kan je al een kleine verkoelingszone creëren. Natuurlijk smelt het ijs op een gegeven moment en raadden we daarom net aan meerdere flessen te gebruiken. Zo kan je altijd een fles inwisselen voor een die je in de vriezer had gelegd en die op de plek neerzetten die gekoeld moet worden.

Een ander interessante tip is om met een grotere actieradius te werken: je zet een bevroren flesje voor een ventilator op zo'n manier dat hij de zo gewenste gekoelde lucht kan verspreiden. Kende jij deze trucs al? Als het antwoord nee is dan raden wij je aan ze uitproberen want je zou zo maar eens prettig verrast kunnen zijn!

Advertisement