Welk ei is verser tussen deze twee? Hier lees je hoe je het in een oogopslag kunt herkennen

Janine image
door Janine

02 Augustus 2023

Welk ei is verser tussen deze twee? Hier lees je hoe je het in een oogopslag kunt herkennen
Advertisement

Een gezonde en evenwichtige voeding is een zorg die iedereen aangaat: goed en gezond eten is ongetwijfeld van fundamenteel belang voor ons welzijn. Je let dus goed op wat je koopt als je boodschappen doet: de soorten producten, calorieën, vet, etc. Een van de elementen die soms niet wordt beschouwd zoals zou moeten, is die van de vervaldatum.

De indicaties zijn vaak heel klein of half uitgewist, dus dan kan het moeilijk zijn om te begrijpen wanneer voedsel moet worden geconsumeerd en wanneer het in plaats daarvan absoluut moet worden weggegooid. We willen je enkele zeer nuttige adviezen geven om te weten wanneer eieren nog eetbaar zijn. Laten we ze samen ontdekken.

via Stockland

 ivabalk/Pixabay

ivabalk/Pixabay

Al het voedsel is een "delicaat" element, aangezien het sterk onderhevig is aan bederving. De juiste conservering van elk specifiek voedingsmiddel kan in zekere zin de levensduur ervan verlengen.

Maar met betrekking tot sommige voedingsmiddelen moet je nog waakzamer en oplettender zijn dan normaal: het consumeren ervan wanneer ze over de houdbaarheidsdatum/besmet zijn, kan ziektes veroorzaken en ernstige ongemakken veroorzaken.

Onder deze voedingsmiddelen vinden we eieren die altijd zo "vers" mogelijk moeten worden gekocht en geconsumeerd. Natuurlijk moet je tijdens hun aankoop goed naar de vervaldatum kijken, maar het kan gebeuren dat je het niet doet, overvallen door een moment van afleiding, of dat je sommige "cijfers" die hun werkelijke "levensduur" aangeven niet goed kunt lezen. Dus wat doe je dan in dergelijke omstandigheden?

Advertisement
manfredrichter/Pixabay

manfredrichter/Pixabay

Mocht je thuis zijn, net bezig met het bereiden van een recept waarvoor je een ei nodig hebt, dan zou het voldoende zijn om een ​​van deze kleine trucjes toe te passen om te begrijpen of het ei waar je aan twijfelt echt goed is of niet.

Als de eieren vers zijn, zal de "onderdompelingstest" het je binnen enkele seconden vertellen: je hoeft ze alleen maar in de glas met water te doen en te kijken wat er gebeurt.

De oudere eieren, vermoedelijk bedorven, zullen de neiging hebben om te drijven vanwege de luchtzak die zich in de loop van de tijd in het ei heeft gevormd, terwijl de "nog goede" volledig zullen zinken en de bodem van het glas zullen raken!

Raquel Tinoco/Pexels

Raquel Tinoco/Pexels

Een andere praktische tip is om de "verdachte" eieren op een plat oppervlak te breken, waarbij je nogmaals zorgvuldig observeert: een "vers" ei zal een volumineus en goed "gecentreerd" eiwit in de dooier vertonen, maar bij een ei dat bedorven is zal het eiwit “platter” zijn en de neiging hebben om naar de buitenkant van de dooier te "zakken".

Tot slot, last but not least, vertrouw ook op je neus: ruik goed aan de geopende eieren, dan kan het bijna niet misgaan.

Nare geuren, bijtend en scherp, zijn nooit een goed teken: aarzel in deze gevallen niet om het ei weg te gooien. Je gezondheid is meer waard dan wat dan ook.

Advertisement