Hoe je witte sneakers schoonmaakt en altijd mooi blinkend wit kan houden

door Skip

05 September 2023

Hoe je witte sneakers schoonmaakt en altijd mooi blinkend wit kan houden
Advertisement

De schoenen die je draagt zijn een belangrijk kledingartikel Ze zorgen er namelijk voor dat je voeten goed beschermd zijn en dat ze zich lekker voelen in de schoenen. Daarnaast "omlijsten" ze je figuur mooi. Een goed kapsel en schoenen spelen een hele grote rol wanneer je je look duidelijk naar voren wilt laten komen. Er is natuurlijk een hele trits aan schoenmodellen en zijn sommige schoenen beter geschikt voor bepaalde situaties.

In dit artikel is het niet de bedoeling om je de juiste schoen aan trekken op basis van waar je naartoe wilt gaan, we willen juist met jou een praktische handleiding delen over hoe je een bepaalde soort schoen moet verzorgen, namelijk sneakers en dan vooral hoe je witte sneakers moet schoonmaken.

via BHG

Advertisement
Beryl_snw/Wikimedia

Beryl_snw/Wikimedia

Sneakers zitten lekker, ze zijn flexibel, stevig en duurzaam. Los van het merk is de sneaker ontzettend veelzijdig: je hebt ze voor sporten, wandelen, rennen en je hebt zelfs nette varianten. Ze kunnen ook verschillen in materiaal zoals bijvoorbeeld leer, textiel, en canvas.

En toch geldt er voor elk van deze materialen een eigen procedure waar je je aan moet houden wanneer je deze schoenen gaat schoonmaken. Heel erg in zijn op dit moment witte sneakers die met hun witte gloed en felheid in kleur zeer goed samengaan met meerdere looks en zie je er altijd jeugdig uit en val je nooit uit de toon. Dus hoe maak je ze goed schoon?

Het belangrijkste verschil waar je op moet letten is of het om witte leren schoenen gaat om witte textielschoenen. Essentieel voor textielschoenen is dat water en een beetje neutrale zeep gebruiken voldoende is. Gebruik een zacht sponsje of borstel(tje) om mee over de te reinigen delen te gaan. Enige advies om niet te veel kracht te zetten bij de poetsbewegingen, dit om de kans erop te verkleinen dat je ze stukmaakt.

Voor leren sneakers is het stappenplan ietsje anders omdat het materiaal van nature wat kwetsbaarder is: leer dient op een speciale manier schoongemaakt en onderhouden te worden. We adviseren je dus om specifieke reinigingsmiddelen en producten te kopen om voor leer mee te zorgen.

Advertisement

Reinigen met de hand is meest voorzichtige manier om je textielschoenen mee schoon te maken. Om te beginnen raden we je aan veters te verwijderen en die apart schoon te maken. Doe dan een beetje wasmiddel voor delicate stoffen in een kom en dompel daar het sponsje of borstel in onder. Borstel de schoenen dan zorgvuldig met dit reinigingswater en let hierbij er ook op dat je de zolen en de stiksels meeneemt. Wil je de schoenen wassen in de wasmachine dan bevelen we je ook aan om de voetbedden te verwijderen en een licht wasprogramma te starten dat niet boven de 30 graden uitkomt.

Voor schoenen van duurzaam leer of leer is het mogelijk direct speciale sprays voor te gebruiken die je niet al te lang laat inwerken. Als alternatief kan je ook deze truc toepassen: een mengsel van baking soda met afwasmiddel dat je maakt door van beide bestanddelen zoveel te gebruiken dat je een gelijkmatig geheel krijgt. Vervolgens breng je dit aan met een kwast. Maar laten we eerlijk zijn, het zou toch het ideaalst zijn als die witte schoenen toch min mogelijk vies zouden worden. In dat kader volgen dus nu enkele tips.

Een van de meest veelvoorkomende methodes is om ze met een vochtige doek af te nemen nadat je ze hebt gedragen, waarna je overgaat op een grondiger schoonmaak met een tandenborstel in combinatie met baking soda en water. Een ander alternatief is om een waterafstotend en stofwerend laagje op te spuiten op de te dragen schoenen. Ook het bewaren van je schoenen op de juiste plaats blijkt erg van belang:schoenen zouden niet ergens moeten staan waar ze vies kunnen worden en ook niet waar het vochtig is, zo voorkom je het ontstaan van schimmel. Kende jij deze handige trucs?

Advertisement