Schoonmoeder accepteert haar schoondochter niet en kleedt zich in het zwart voor de bruiloft van haar zoon

Janine image
door Janine

05 December 2023

Schoonmoeder accepteert haar schoondochter niet en kleedt zich in het zwart voor de bruiloft van haar zoon
Advertisement

De relatie tussen schoonmoeder en schoondochter is, laten we eerlijk zijn, nooit een van de beste geweest. Het hangt natuurlijk af van de mensen, van het karakter van de twee vrouwen, van hun ideeën en van vele andere factoren. Feit is dat er om de meest uiteenlopende redenen wat conflicten kunnen ontstaan, en zelfs een beetje concurrentie.

Hoe kunnen we het beste met deze haat-liefde relatie omgaan, en ervoor zorgen dat deze niet te veel problemen creëert voor een van hen of voor de mensen om hen heen? Er zijn vrouwen die erin slagen een balans te vinden, terwijl ze weten dat de ander hen helemaal niet tolereert.

Advertisement

Conflictueuze, maar gecontroleerde relatie

Conflictueuze, maar gecontroleerde relatie

Pexels - Not the actual photo

Mel Fallowfield, een 50-jarige schrijster en journaliste, heeft gesproken over haar relatie – of beter gezegd, haar aanvaring – met haar schoonmoeder Irene Atterbury. Verliefd op de zoon van de vrouw, Brian, trouwde ze na een relatie van acht jaar met hem, maar degene die officieel haar schoonmoeder zou worden, leek er helemaal niet blij mee.

“Mijn schoonmoeder en ik konden niet méér van elkaar verschillen – aldus de journaliste – Ze heeft een heel traditionele visie op de vrouw: ze moet voor het huis en het gezin zorgen en zich niet te veel aan iets anders wijden. Ik ben daarentegen een overtuigd feministe en ik geloof niet dat het zorgen voor je dierbaren alleen maar betekent dat je goed schoonmaakt en eten kookt. Ik vind dat wat extra geld mee naar huis brengen, alleen maar goed is”.

Mel vond haar werk heel belangrijk en wilde graag carrière maken, daarom had Mel niet de goedkeuring van haar schoonmoeder, die dit glashelder demonstreerde op de bruiloft van haar zoon.

Advertisement

Een teken van "rouw"

Een teken van "rouw"

Sacheverelle/Flickr

"Toen Brian en ik de bruiloft aankondigden - zei onze protagonist - was ze zichtbaar overstuur. Ze vertelde me zonder te aarzelen dat ze een zoon verloor, dat ze er geen dochter bij kreeg en dat ze voor de gelegenheid een zwarte jurk had gewild".

Kortom, Irene had haar minachting voor wat op het punt stond haar schoondochter te worden, niet bepaald verborgen. Ondanks alles hebben de twee echter altijd geprobeerd elkaar niet te irriteren. Mel weet dat haar schoonmoeder de voorkeur geeft aan haar andere schoondochter, met wie ze goed overweg kan, maar hoewel het haar pijn doet, probeert ze haar niet in het middelpunt van haar gedachten te plaatsen.

“Ik weet dat ze denkt dat ik niet op het niveau van haar zoon zit en dat ze iets beters had kunnen krijgen – verklaarde de journaliste – en toch kan ik haar niet haten. Uiteindelijk is het dankzij haar dat ik Brian en mijn twee kinderen heb. Met hen is ze een lieve grootmoeder en de kinderen zijn dol op haar."

Een trieste ontdekking...

Een conflictueuze relatie, maar niet te. Een evenwicht dat ze met moeite kunnen handhaven, maar dat helaas verstoord is door een kleine ontdekking van Mel. "Toen ik op een dag bij haar op bezoek was, zag ik een album bij haar thuis liggen met de tekst 'Mijn familie' erop. Het was een geschenk dat ze had gekregen. Ik bladerde door tot het einde en toen besefte ik dat daar iedereen, behalve ik, in stond. Ik vond het niet leuk - vervolgde ze - Er waren zelfs foto's van mijn bruiloft, maar geen spoor van mij".

Maar zelfs deze kleine wond is genezen en hun band tussen positief en negatief blijft in balans. Dit is immers beter dan een voortdurende botsing, vooral als geen van beiden eronder lijdt en het conflict de andere banden niet te veel raakt.

Wat denk jij ervan? Welke relatie heb jij met je schoonmoeder en hoe ga je er mee om?

Advertisement