12-jarige jongen weigert te helpen met huishoudelijke klusjes: “dat zijn meisjesdingen”

Janine image
door Janine

20 December 2023

12-jarige jongen weigert te helpen met huishoudelijke klusjes: “dat zijn meisjesdingen”
Advertisement

Vroeg of laat voert iedereen wel eens taken uit die verband houden met het schoonmaken van het huis waarin ze wonen: het is een kwestie van veiligheid op het gebied van hygiëne en ook van een nuttige orde om alles op zijn plaats te houden.

Vaak wordt het schoonmaken van het huis, de klassieke huishoudelijke taken, gedelegeerd aan volwassenen en worden kinderen daar een groot deel van hun kindertijd van uitgesloten. Maar niet in dit verhaal: de moeder die de hoofdrol speelt, heeft een effectief systeem opgezet om haar kinderen te disciplineren door uitstekende resultaten te behalen, maar op een dag veranderde alles.

via Reddit

De methode van de moeder om haar kinderen het huis schoon te maken

Via een bekend onlineforum sprak de vrouw over de opvoeding die ze haar kinderen had gegeven en de aangrijpende episode waarin ze zowel met een van haar kinderen als met haar ex-man te maken kreeg... maar laten we bij het begin beginnen.

Ze is een 41-jarige moeder met 3 kinderen: een tweeling van 12 en een jongere zoon van 10 jaar. Sinds haar jongens 8 jaar oud waren, leerde ze hen wat huishoudelijke klusjes doen en op 10-jarige leeftijd begon ze ze te belonen voor de taken die ze doen. In dit geval heeft de vrouw een bepaald systeem in het leven geroepen om haar kinderen aan te moedigen haar te helpen: de kinderen moeten bepaalde taken 5 dagen per week uitvoeren en krijgen daarvoor $10 per dag betaald. Er wordt echter $10 van afgetrokken als ze weigeren - buiten hun "2 vrije dagen" - om deze taken uit te voeren.

Met deze methode is de vrouw er altijd in geslaagd hen te instrueren hoe ze met hun spullen moeten omgaan en in het algemeen hoe ze het huis moeten schoonmaken. Op een dag sprak een van de tweeling met een vriend van hem, die hem bekende: “ik ben blij dat mijn ouders me niet dwingen om dingen te doen die meisjes horen te doen. En dit zorgde voor veel ophef.

Advertisement

De ruzie met één van haar kinderen

De ruzie met één van haar kinderen

Freepik

Op dat moment stopte de 12-jarige met het maken van zijn taken en gaf als motivatie wat zijn vriend hem had verteld. Tevergeefs legde zijn moeder hem uit dat schoonmaken de verantwoordelijkheid van iedereen in gelijke mate is, zonder enig onderscheid tussen mannen en vrouwen: hij weigerde echter categorisch zijn taken uit te voeren en de vrouw hield, zoals afgesproken, een deel van zijn geld in.

Aan het eind van de week had de jongen dus veel minder geld dan de andere twee broers, en dit maakte hem zo woedend dat hij zijn vader, de ex-man van de vrouw, belde. De man ging ook tegen de 41-jarige in en beweerde dat een van haar kinderen minder geld te geven hem vernederde. Toen wendde de geïrriteerde moeder zich tot de mensen op internet om erachter te komen of ze op de juiste manier had gehandeld.

Dit zijn enkele reacties van internetgebruikers: "zo werkt het in het leven: je werkt en krijgt betaald, als je het niet doet krijg je niets", schreef een gebruiker, "je moet het verder onderzoeken en je zoon laten begrijpen hoe verkeerd zijn ideeën zijn met betrekking tot de taakverdeling op basis van geslacht. Ik zou me hier meer zorgen over maken dan wat dan ook", schreef een ander.

Een laatste wees er daarentegen op hoe buitensporig hoog de contante betaling voor die kinderen volgens hem was: "Wat moet een kind van 10 jaar oud precies doen met 50 dollar per week?", vroeg hij. De meeste mensen schreven echter dat een wekelijkse of maandelijkse beloning om kinderen aan te moedigen huishoudelijke klusjes te doen, een goed idee is. Wat denk jij ervan?

Advertisement