Een gelukkig en duurzaam huwelijk: dit zijn de onderwerpen die je moet bespreken om conflicten te vermijden

Janine image
door Janine

30 December 2023

Een gelukkig en duurzaam huwelijk: dit zijn de onderwerpen die je moet bespreken om conflicten te vermijden
Advertisement

In een belangrijke relatie moet je je best doen om alles soepel te laten verlopen en als je denkt dat je de juiste persoon hebt gevonden, zet je “de grote stap”: trouwen. Maar trouwen is niet het einde van een bestaande relatie: het zou juister zijn om te spreken van het begin van een unieke en speciale relatie waardoor twee mensen zich voor het leven aan elkaar hechten.

Er zijn echter een aantal “delicatere” kwesties die moeten worden aangepakt en op de meest geschikte manier als je een vreedzaam huwelijk wilt dat voorbestemd is om te blijven bestaan. Laten we eens kijken welke dat zijn en waarom je nooit mag vermijden om ze met je partner te bespreken.

Advertisement

De onderwerpen die een stel moet kunnen bespreken

De onderwerpen die een stel moet kunnen bespreken

Freepik

Wat we je nu gaan vertellen zijn volgens ons geldige suggesties die je op elke leeftijd en ongeacht hoe lang je getrouwd bent kunt volgen: deze onderwerpen kunnen stress en conflicten veroorzaken en moeten daarom op de juiste manier worden aangepakt.

  • Geld: een van de meest gevoelige onderwerpen binnen een stel is geld. Geld is de spil waar bijna alles om draait en vaak is het financiële gedeelte de oorzaak van ruzies en zelfs scheidingen... volgens ons is het belangrijk om gemeenschappelijke doelen te hebben, een levensstijl die op elkaar is afgestemd, zodat je je economische middelen in alle transparantie kunt beheren.
  • Familie: dit is een macrothema omdat het in wezen verschillende concepten omvat. Eerst en vooral is het noodzakelijk om dezelfde ideeën te hebben over de opvoeding van je kinderen en daarvoor een gemeenschappelijk front te vormen. Verder betekent familie ook dat je te maken hebt met je aangetrouwde familie, en dus je schoonfamilie: het heeft geen zin om te proberen deze mensen te verdragen, in plaats daarvan moet je proberen met ze om te gaan door te proberen hun perspectieven te begrijpen.
  • Intimiteit en vertrouwen: een ander “pijnpunt” is dat van intimiteit en vertrouwen binnen een huwelijk. Praten over je wensen en behoeften is onmisbaar om geen wrok te koesteren. Je naaste vertrouwen is ook heel belangrijk: het is een van de meest voor de hand liggende en gewaardeerde uitingen van liefde. Dus wat zijn de gouden regels voor het cultiveren van een gelukkig huwelijk?

Advertisement

Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk

Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk

Freepik

Het begint allemaal met het basisprincipe dat mensen gelijkwaardig zijn: man, vrouw of een andere combinatie van seksen, elk individu moet worden gerespecteerd als persoon en als partner. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen specifieke taken zijn die eerder aan het ene dan aan het andere geslacht worden toegewezen, iedereen kan en moet dezelfde rollen in dezelfde mate vervullen.

Naast het uitgangspunt dat er niet zoiets bestaat als een “voorkeursbehandeling” en mensen die dit of dat meer verschuldigd zijn dan anderen (zonder enige reden), is effectieve en transparante communicatie van essentieel belang in een relatie: geef altijd de voorkeur aan zorgvuldig gekozen woorden boven een instinctief gebaar, praat volwassen over problemen, verlangens, dromen en... gevoelens.

Onthoud dat getrouwd zijn geen onverbrekelijke band is: zelfs op het hoogtepunt moet de liefde vernieuwd worden. Beschouw de persoon naast je niet als vanzelfsprekend alleen omdat hij/zij nu je man/vrouw is: je kiest een persoon met wie je samen een pad bewandelt en daarom moet je voortdurend voor hem/haar zorgen en hem/haar steunen net zoals hij/zij jou zal steunen.

Partners voor het leven

Partners voor het leven

Freepik

Er is een reden waarom het woord “partner” vaak wordt gebruikt: het staat voor een samenwerking, een medeplichtigheid die in staat is het leven van twee mensen lichter en aangenamer te maken, een gelukkig gezin te creëren.

Besteed dus de juiste aandacht aan je dierbaren en probeer werk en privé zoveel mogelijk te scheiden: thuis moet je je alleen op je geliefden kunnen concentreren.

Dit wil niet zeggen dat je jezelf moet wegcijferen voor de ander: het is juist dat je passies ook gecultiveerd worden en dat sommige gedachten, sommige overwegingen, alleen voor jou moeten blijven of voor een vertrouwelinge van jou, zoals een vriend.

Maar voor alle belangrijke aspecten van het leven moet degene met wie je trouwt je meest waardevolle bondgenoot zijn en de beste vriend of vriendin om voor altijd van te houden.

Advertisement