Jongen wordt heel lang, ondanks dat zijn hele familie aan dwerggroei lijdt

Janine image
door Janine

13 Januari 2024

Jongen wordt heel lang, ondanks dat zijn hele familie aan dwerggroei lijdt
Advertisement

Elke ouder vind zijn kinderen speciaal, uniek en onvervangbaar. Aan de andere kant betekent het hebben van een gezin dat je omringd bent door mensen die van elkaar houden en bereid zijn alles te doen om elkaar gelukkig te zien. De jongen in dit verhaal is echter heel speciaal, omdat zijn geboorte heel bijzonder is.

Hij trotseerde de wetten van de waarschijnlijkheid: hij had 75% kans om de dwerggroei van zijn ouders te erven, maar dat gebeurde niet. Hij groeide op in een huis dat letterlijk op maat gemaakt was, alleen niet op die van hem. Hoe kon hij zich redden in zo'n unieke context?

Het verhaal van Peet Montzingo

Zijn naam is Peet, geboren en getogen in de familie Montzingo. Hij is de enige in zijn familie die niet lijdt aan nanisme (dwerggroei). Zowel zijn vader, moeder, zus als broer lijden aan de bovengenoemde aandoening, dus heeft de jongen altijd geleefd met het gevoel anders te zijn en gaf toe dat hij zelfs wenste dat hij geboren was zoals de rest van zijn familie.

Dit komt omdat het voor Peet niet gemakkelijk was om samen te leven met mensen met andere behoeften aan zorg en aandacht dan hijzelf. Om nog maar te zwijgen van de omgeving waarin hij opgroeide: het hele huis van de Montzingo’s werd om voor de hand liggende redenen gebouwd om alleen mensen van klein postuur te huisvesten. En dan was hij er, die op 8-jarige leeftijd zijn ouders in lengte overtrof en nu moest bukken om over de drempel van het huis te komen.

Deze problemen waren echter meer dan draaglijk voor de jongen, wat hij niet kon verkroppen waren de nieuwsgierige, ongepaste blikken van mensen: iedereen staarde naar hem, keek naar hem en wees naar zijn figuur, waarbij ze de draak met hem staken, iemand ging zelfs zo ver dat hij foto's nam zonder toestemming te vragen. Dankzij de houding van die mensen besloot de jongen welke weg hij later zou inslaan.

Advertisement

Een jongen met een groot hart

Hij had namelijk besloten dat hij mensen wilde informeren over dwerggroei: "Ik denk dat veel mensen onwetend zijn over deze ziekte: mensen oordelen, geven oordelen... en toch weten ze er bijna niets over,” verklaarde de jongen.

Daarom heeft Peet gebruik gemaakt van sociale platforms om het bewustzijn te vergroten: hij post video's van hem met zijn familie, waarbij hij het onderwerp soms op een luchtige en grappige manier behandelt - zoals wanneer hij koekjes of andere voorwerpen voor zijn broers en zussen verstopt op plaatsen waar alleen hij bij kan - en soms op een serieuzere toon, waarbij hij belangrijke onderwerpen bespreekt, zoals discriminatie van een minderheid.

De woorden, foto's en video's van de jongen hebben de harten van miljoenen mensen geraakt: hij heeft meer dan 15 miljoen followers die hem volgen en waarderen! In het kielzog van zijn succes besloot hij een kinderboek te schrijven: hijzelf en zijn prachtige familie zijn de hoofdpersonen.

Zijn doel is om mensen die anders zijn en vooral die zich anders voelen te “normaliseren”: hij probeert niet alleen de gemeenschap van mensen die getroffen zijn door dwerggroei te vertegenwoordigen en een stem te geven, maar ook aan al diegenen die zich willen onderscheiden van de massa zonder zich te conformeren, omdat we tenslotte allemaal uniek en speciaal zijn.

Advertisement