Opgroeien zonder broers en zussen helpt om psychologische problemen te voorkomen

Janine image
door Janine

27 Januari 2024

Opgroeien zonder broers en zussen helpt om psychologische problemen te voorkomen
Advertisement

Kinderen zijn objectief gezien een zegen: je kunt spijt hebben van veel keuzes die je in je leven hebt gemaakt, maar nooit van het feit dat je een kind op de wereld hebt gezet. Waarschijnlijk is ouder worden een van de grootste emoties, een vreugde, die het leven kan geven, en voor kinderen - voor hun eigen bestwil - zou je alles doen.

Velen zijn ervan overtuigd dat een broertje of zusje “geven” aan het kind dat je al hebt een goed idee is: de kinderen zouden samen kunnen spelen en gelukkig kunnen opgroeien. Wetenschappelijk onderzoek lijkt deze stelling echter te ontkrachten door precies het tegenovergestelde te beweren.

via Sage Journals

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek

gpointstudio/Freepik

Onderzoekers van de Ohio State University vroegen zich af of opgroeien met een broer of zus een positieve ervaring was of niet. De resultaten waren op zijn zachtst gezegd verrassend.

Meer dan 18.000 tieners werden ondervraagd, van wie de helft de Chinese nationaliteit had en de andere helft Amerikaans was. Ze kregen allemaal dezelfde vragenlijst voorgelegd met talloze vragen: het doel was om hun psychologische profiel te schetsen om eventuele stoornissen en afwijkingen vast te leggen.

"Het resultaat van ons onderzoek was verre van voor de hand liggend: andere onderzoeken hadden bepaalde voordelen van het opgroeien met broers en zussen vastgesteld, zoals een groter inlevingsvermogen en een groter vermogen om te socialiseren. Maar desondanks toonden de gegevens die naar voren kwamen aan dat enige kinderen gelukkiger waren dan kinderen in een groot gezin”, zei professor sociologie Doug Downey. En dat is nog niet alles.

Advertisement

De conclusies van het onderzoek

De conclusies van het onderzoek

Freepik

Het mentale welzijn van tieners verbeterde aanzienlijk in elk van de twee landen en de grootste negatieve impact was te zien bij de broers en zussen met slechts één jaar of minder verschil. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Er zijn verschillende factoren die lijken bij te dragen aan de ongemakken die kinderen ontwikkelen die opgroeien met een of meer broers en zussen: allereerst is er van jongs af aan een soort strijd om aandacht van ouders. "Stel je vaderfiguren voor als een grote taart waar een kind naar verlangt, hoe meer broers en zussen hij of zij zal hebben, hoe groter de verdeling van de taart zal moeten zijn om aan ieders verlangen te voldoen”, probeerde de professor uit te leggen.

Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de economische factor: meer kinderen betekent dat niet alle middelen op het individu kunnen worden geconcentreerd en opnieuw ontstaat er een soort concurrentie. "Het is niet eenvoudig om deze resultaten te verklaren, men zou ze zeker grondiger moeten onderzoeken en het is nu meer dan ooit nodig om dat te doen gezien de dalende geboortecijfers in verschillende landen”, concludeerde de onderzoeker.

Kortom, volgens dit onderzoek is enig kind zijn gunstiger dan geen enig kind zijn. Wat zijn jouw ervaringen en meningen hierover?

Advertisement