De “groene bruiloft” is de nieuwe trend voor deze bijzondere dag. Waar is het precies?

Janine image
door Janine

03 Februari 2024

De “groene bruiloft” is de nieuwe trend voor deze bijzondere dag. Waar is het precies?
Advertisement

Het organiseren van een bruiloft kost veel moeite. Allemaal gebaseerd op één enkele dag, een bijzondere dag, een unieke dag die ook snel weer eindigt - tenminste dat is het gevoel, nietwaar? De dag is ongetwijfeld een van de mooiste die twee mensen kunnen meemaken, maar hebben we er ooit bij stilgestaan ​​hoeveel dingen er in die paar uur verspild worden?

Eten, drinken, servetten, glazen, allerlei soorten versieringen, kleding: alles brengt kosten met zich mee en wordt helaas maar voor een beperkte tijd gebruikt. Om soortgelijke situaties te voorkomen is de afgelopen jaren een soort viering waarbij het milieu en daarmee ook onszelf worden gerespecteerd, zeer succesvol. We hebben het over de beroemde "groene bruiloft", heb je er wel eens over gehoord?

Wat betekent het om een ​​“groene” bruiloft te hebben

Wat betekent het om een ​​“groene” bruiloft te hebben

Pickpik - Not the actual photo

Het grootste verlangen voor je bruiloft is dat deze perfect is, dat je je vermaakt, dat het eten lekker is en dat de gasten zich op hun gemak voelen. Om dit allemaal te laten gebeuren, moet je het tot in het kleinste detail organiseren, en vaak betekent dit dat je veel middelen gebruikt en ook verspilt. Een “groene” bruiloft betekent dat je dit vermijdt, zonder de decoraties, het lekkere eten en de spectaculaire locaties op te geven, maar de dingen om ons heen ter harte te nemen.

Aandacht hebben voor de planeet betekent meer in het algemeen niet alleen het respecteren van de wereld waarin we leven, maar ook het respecteren van onszelf. Wij zijn degenen die er wonen, dus het is erg belangrijk om er goed voor te zorgen. Maar het organiseren van een ecologische bruiloft heeft niet alleen dit als doel, maar ook een grotere besparing voor de direct betrokkenen.

Het wordt dus voordelig en functioneel, en tegelijkertijd mooi.

Advertisement

Groene bruiloft, stap voor stap

Groene bruiloft, stap voor stap

Pickpik

Laten we eens kijken welke keuzes we kunnen maken om deze bijzondere dag “groen” te maken.

  • Het aantal gasten. Het is niet nodig om te overdrijven met het aantal mensen dat we om ons heen willen hebben. Laten we er goed over nadenken en alleen vrienden en familieleden kiezen die we regelmatig spreken, met wie we ons dagelijks leven delen, en niet al degenen die we maar één keer in ons leven hebben gezien. We zullen besparen en er zal geen verspilling zijn.
  • Keuze van locatie. We kiezen voor een plek in de natuur. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de schoonheid ervan wordt benut zonder dat er noodzakelijkerwijs natuurlijke versieringen of soortgelijke decoraties moeten worden aangebracht, maar het zal ook bijdragen aan het behoud van het gekozen gebied. Er zijn namelijk plekken die ruimtes beschikbaar stellen voor ceremonies, zodat de huurprijs gebruikt kan worden voor het onderhoud van het gebied.
  • Versieringen en uitnodigingen. We worden supergroen door wegwerpkeuzes te vermijden, maar bijvoorbeeld te kiezen voor uitnodigingen, menu's en kaarten gemaakt met gerecycled papier. Of we beoordelen het papier dat na gebruik geplant kan worden en waaruit een bloem of plant zal groeien. We gebruiken geen plastic voor decoraties, strikken, waaiers en gadgets van welke aard dan ook, maar we geven de voorkeur aan dingen die gemaakt zijn met recyclebare of ecologische materialen.
  • Het bruiloftsfeest. Agrotoerisme, boerderijen en "biologische" plaatsen, waar je de meeste grondstoffen kunt vinden, zijn de ideale keuze. We overdrijven niet met eten, maar vragen dat wat nodig is geserveerd wordt, zonder onnodige verspilling. Als we echter op zeker willen gaan, kiezen we voor plekken waar we de gerechten die overblijven kunnen doneren aan de lokale autoriteiten. Zo wordt er niet alleen niets weggegooid, maar kan iemand anders van deze lekkernijen profiteren.
  • Kleding. We geven de voorkeur aan items die hergebruikt kunnen worden en niet alleen bij die gelegenheid gedragen kunnen worden. Zelfs de klassieke trouwjurk kan een vergelijkbare behandeling ondergaan, waarbij misschien enkele wijzigingen worden aangebracht of simpelweg wordt besloten om hem te huren in plaats van te kopen. We denken buiten de gebaande paden en zoeken naar alternatieven.
  • Recycling en hergebruik. We hebben de kaarten geschreven, kochten allerlei soorten milieuvriendelijke tassen, verschillende voorwerpen, trouwbedankjes (mogelijk ook deze green) en nog veel meer, maar we hebben niet alles gebruikt. We doneren, we geven weg, we proberen het bij andere gelegenheden opnieuw te gebruiken, we recyclen alles, misschien om cadeauartikelen of iets nuttigs voor ons huis te maken. Als we onze creativiteit goed gebruiken, zullen we zeker een manier vinden om deze niet weg te gooien.
  • Huwelijksreis. Kunnen we ook in dit geval vriendelijk voor het milieu zijn? Natuurlijk, en dat betekent niet dat je per se heel veel kilometers moet reizen, maar ook naar plekken die dichterbij zijn en waar je niet veel vervoermiddelen hoeft te gebruiken. De impact op het milieu zal minder zijn en de reis zal ook bijdragen aan onze groene bruiloft.

Nog een paar dingen waar je op moet letten...

Nog een paar dingen waar je op moet letten...

Pickpik - Not the actual photo

Er zijn zoveel manieren om milieuvriendelijk te zijn, zonder iets op te geven. Naast de dingen die je al weet, kun je ook op de bloemen letten, bijvoorbeeld door wilde bloemen te kiezen, of door te kiezen voor locaties die al gestructureerde versieringen hebben. Het kiezen van seizoensgebonden bloemendecoraties zorgt er ook voor dat het niet nodig is om deze uit andere landen te importeren, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd.

Het vermijden van het gooien van rijst, confetti en dergelijke kan ook bijdragen aan een groene bruiloft, zodat er geen vuil achterblijft op de vloer of op het gras als je buiten bent. Als we dit niet willen opgeven, laten we dan composteerbare en organische materialen gebruiken.

Laten we proberen op een andere manier te denken bij het organiseren van onze bruiloft en, zonder onszelf te beperken, wat meer milieubewuste keuzes maken. We zullen niet alleen onszelf helpen die deze wereld bewonen, maar we kunnen ook origineel en onvergetelijk zijn met onze onconventionele bruiloft.

Advertisement