Alleenstaande ouder: de voor- en nadelen van deze rol, ook vanuit het standpunt van Shakira

Janine image
door Janine

01 April 2024

Alleenstaande ouder: de voor- en nadelen van deze rol, ook vanuit het standpunt van Shakira
Advertisement

De scheiding van twee mensen is iets dat op elk moment kan gebeuren. Twee geliefden zweren elkaar eeuwige liefde, besluiten een gezin te stichten, maar beseffen dan dat ze na verloop van tijd niet veel meer te delen hebben en dat het niet langer goed is om bij elkaar te blijven. Dan besluiten ze verschillende paden te bewandelen, en de kinderen, als die er zijn, zullen bij de een of de ander moeten wonen.

Alleenstaande ouder zijn is een grote uitdaging en het is niet gezegd dat dit lukt, maar wij denken niet dat dit alleen maar een negatieve rol is, integendeel. Er zijn mensen die erin zijn geslaagd positiviteit te vinden na de scheiding van hun partner. Een voorbeeld hiervan is Shakira, de bekende internationale popster.

Advertisement

Shakira, een alleenstaande moeder

Shakira, een alleenstaande moeder

shakira/Instagram

Het nieuws over Shakira's scheiding van voetballer Piqué is niet onbekend bij het grote publiek. Na elf jaar samen en twee kinderen namen de twee afscheid, maar hoewel het pijnlijk was, lijkt het voor de zangeres een springplank naar positiviteit te zijn geweest. Zoals ze zelf in verschillende interviews bekende, was de breuk met haar ex een reden voor herstel. Voorheen voelde ze zich geblokkeerd en gestopt, zowel als ouder als als professional. Sindsdien is alles veranderd, maar de rol van een alleenstaande moeder is helemaal niet eenvoudig.

Shakira vertelde hoe ingewikkeld het is om met haar twee kinderen om te gaan, om ze niets te laten missen, vooral genegenheid en haar aanwezigheid, en tegelijkertijd de beroemdheid te blijven die ze altijd is geweest.

Het kan een probleem zijn om op verschillende tijdstippen van de dag niet op een partner te kunnen rekenen. Er zijn veel taken, maar ook verantwoordelijkheden en je hebt altijd de angst om fouten te maken. En dit is niet een gevoel dat alleen de ouderrol van de zangeres kenmerkt.

Advertisement

Er zijn positieve en negatieve kanten...

Er zijn positieve en negatieve kanten...

Needpix

Er zijn veel alleenstaande ouders in de wereld. De redenen waarom een ​​paar uit elkaar gaat, kunnen van verschillende factoren afhangen, maar het valt niet te ontkennen dat het gemis van een van de twee thuis behoorlijk voelbaar is. Daarom hebben we in verschillende gevallen geprobeerd de voor- en nadelen van het alleenstaande ouderschap te analyseren. Laten we proberen te begrijpen wat ze zijn.

Het betekent meer verantwoordelijkheid hebben, maar ook meer vrijheid in beslissingen. Deze zullen in feite worden vereenvoudigd, vooral de dagelijkse, omdat ze slechts van een van de twee afhankelijk zijn. Geen confrontaties, geen discussies, maar één standpunt dat in de praktijk wordt gebracht voor dagelijkse kwesties. Dit betekent niet dat er voor de belangrijkste en structurele een confrontatie tussen de exen moet zijn, maar het hangt sterk af van het onderwerp in kwestie.

En dan is er nog het aspect dat te maken heeft met de onafhankelijkheid van de kleintjes. We denken vaak dat kinderen door een soortgelijke situatie benadeeld kunnen worden, maar dat is niet gezegd. Het feit dat er maar één ouder thuis is, zorgt er op de een of andere manier voor dat ze zich vormen. Het geeft hen meer verantwoordelijkheid – waarbij altijd rekening moet worden gehouden met hun leeftijd – en moedigt meer hulp in het huishouden aan. Ze zullen hier zeker van profiteren als ze volwassen zijn.

Wat zijn de nadelen?

En als er aan de ene kant de positieve aspecten zijn, mogen aan de andere kant de negatieve aspecten niet ontbreken. Iedereen die dagelijks de verantwoordelijkheid voor zijn kinderen op zijn schouders draagt, weet heel goed dat hij er niet aan kan ontkomen om ook met het financiële aspect rekening te houden. Economische moeilijkheden liggen altijd om de hoek, dus je zult op elk moment een manier moeten vinden om ervoor te zorgen dat er thuis niets ontbreekt. Er zullen veel opofferingen zijn, maar ook de voldoening om deze strijd te kunnen winnen. Shakira vertelde hoe ingewikkeld het is om haar kinderen te volgen en vervolgens naar de opnamestudio te gaan om muzikale projecten uit te voeren.

Vervolgens hebben we gezien dat het nemen van beslissingen alleen vanuit praktisch oogpunt positief kan zijn, maar erg ingewikkeld vanwege de constante angst om fouten te maken. Het is normaal dat degenen die deze last op hun schouders dragen, zich op de een of andere manier onder druk voelen en dat als er iets niet goed gaat, zij zich nog schuldiger zullen voelen. Het voortdurend delen zou belangrijk zijn, maar voor alleenstaande ouders is dit niet altijd mogelijk.

En dan kunnen de kinderen, afhankelijk van hun karakter, lijden onder de afwezigheid van een van de twee ouders. Ze zouden van de ander houden en hem zeker helpen, maar de afwezigheid van de tweede figuur kan in sommige gevallen sterk zijn en onzekerheid veroorzaken. Ook hier heeft de alleenstaande ouder de verantwoordelijkheid om soortgelijke omstandigheden zoveel mogelijk te vermijden.

Uiteindelijk is het zo slecht nog niet...

Ondanks dit alles zijn er echter veel alleenstaande ouders die, net als Shakira, het op prijs stellen om alleen te wonen. Zoals we al zeiden, er zijn veel taken, evenals de moeilijkheden, maar het is ook leuk om te bedenken dat je elk moment in het leven van je kinderen ten volle kunt ervaren.

Wat vind jij?

Advertisement