6 dingen die je NOOIT door de WC moet spoelen

Janine image
door Janine

12 Januari 2018

6 dingen die je NOOIT door de WC moet spoelen
Advertisement

Soms denken we ten onrechte dat onze dagelijkse handelingen weinig of geen effect zullen hebben op de gezondheid van onze prachtige planeet, maar dat is niet zo! Neem nou het doortrekken van het toilet: weet je hoeveel vervuiling kan worden veroorzaakt door het weggooien van de verkeerde materialen? En weet je dat er elk jaar miljoenen wordt uitgegeven aan openbare en privé-gelden om de leidingen te ontstoppen?

Je moet alleen wat bewustwording en educatie gebruiken wat betreft doortrekken of niet. Normaal gesproken mogen alleen lichaamsafval en toiletpapier in de afvoer van het toilet worden gegooid. De 6 voorwerpen hieronder moeten juist vermeden worden.

Advertisement

1. Vochtige doekjes

1. Vochtige doekjes

yourbestdigs.com

Veel, teveel mensen denken dat ze net als papier zijn, en dat is niet juist! De doekjes (behalve de biologisch afbreekbare) bevatten namelijk plastic en veroorzaken een enorme milieuschade en een zeer groot aantal verstoppingen in de leidingen (alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt ieder jaar 100 miljoen pond uitgegeven aan de schade die vochtige doekjes hebben veroorzaakt).

Advertisement

2. Olie

2. Olie

Maxpixel

Gebruikte olie (of gefrituurde) mag nooit in de wc of de gootsteen worden gegooid, maar moet in een fles worden gegoten en naar het ecologische eiland worden gebracht (elke gemeente geeft in dit verband precieze aanwijzingen). Naast dat het schadelijk is voor de leidingen (eenmaal hard geworden is het moeilijk te verwijderen), is het catastrofaal voor het milieu: als het in een aquifer belandt, zou een enkele liter olie een miljoen liter water niet meer drinkbaar maken.

3. Kattenbakvulling

3. Kattenbakvulling

Ocdp/Wikimedia

Velen denken ten onrechte dat het een natuurlijk product is, maar dat is niet zo! De gewone kattenbakvulling is een kunstmatig product dat niet biologisch afbreekbaar is, en dus moet het niet door de wc gespoeld worden; het beste is om het in het restafval te gooien. Anders is het voor de biologisch afbreekbare kattenbakvullingen: deze kunnen door het toilet worden gespoeld, maar in kleine hoeveelheden, beetje bij beetje, om te voorkomen dat de leiding verstopt raakt.

4. Luiers

4. Luiers

Coop41/Wikipedia

Ja, het lijkt absurd, maar er zijn mensen die luiers door het toilet spoelen. Dit zorgt niet alleen voor een enorme schade aan het milieu, maar ook aan de leidingen: naast het plastic materiaal bevatten de luiers vaak absorberende gel, die in contact met water gaat uitzetten.

5. Koffiedik

5. Koffiedik

Steven Depolo/Flickr

Hoewel velen precies het tegenovergestelde denken, is koffiedik de grootste vijand van leidingen! Het is beter om een alternatieve afvalverwerking te vinden, aangezien ze ook als meststof in potten kunnen worden gedaan...

Advertisement

6. Wattenstaafjes

6. Wattenstaafjes

pixabay

Wattenstaafjes en wattenschijfjes zijn heel gevaarlijk voor leidingen en het milieu. Hun samenstelling lijkt gemaakt te zijn om hen in staat te stellen enorme, vormeloze massa's te creëren die al tientallen jaren door het rioolstelsel dwalen.

Designed by Freepik

Designed by Freepik

Laten we deze gouden regels zoveel mogelijk verspreiden... Alles beetjes kunnen fundamenteel zijn voor onze Planeet! :-)

Advertisement