13 levende wezens die jouw idee van "groot" zullen veranderen

Janine image
door Janine

04 Februari 2018

13 levende wezens die jouw idee van "groot" zullen veranderen
Advertisement

Als we naar documentaires kijken, vinden we het vaak moeilijk om erachter te komen wat de werkelijke grootte van wilde dieren is, omdat we ze niet kunnen vergelijken met iets waarvan we de grootte kennen. We weten dat de walvis groot is, maar hebben we enig idee hoe gigantisch het is?

Om een antwoord te geven op dergelijke vragen, hebben we een galerij met 13 soorten levende wezens verzameld die behoren tot de grootste ter wereld. Kijk eens naar de afmetingen...  je zult versteld staan!

Advertisement

1 - Herculeskever

1 - Herculeskever

mike_pants/Reddit

Het mannetje van deze kever bereikt de opmerkelijke lengte van 18 cm en een gewicht van 110 gr. Hij is zo krachtig en koppig dat hij in staat is om voorwerpen te verplaatsen die 850 keer zwaarder zijn dan hemzelf!

Advertisement

2 - Groene anaconda

2 - Groene anaconda

Tserres34/Wikimedia

Deze dieren blijven hun hele leven groeien, er bestaan documentaties die praten over exemplaren van 15-20 meter lang. Het is niet verwonderlijk dat ze worden omringd door een aura van mysterie en legendarische verhalen over de hele wereld.

3 - De lederschildpad

3 - De lederschildpad

Bernard DUPONT/Wikimedia

Deze prachtige dieren meten bij de geboorte slechts een paar centimeter, maar kunnen 2,5 meter lang worden en een recordgewicht van 700 kg halen.

4 - Honingzwam

4 - Honingzwam

Alan Rockefeller/Wikipedia

Het primaat van het grootste levende wezen behoort tot de paddenstoelen. Een exemplaar van de honingzwam die werd gevonden in Oregon (VS) had een mycelium (het equivalent van het wortelstelsel) dat zich uitstrekte over 965 hectare!

5 - Goliath Tarantula

5 - Goliath Tarantula

stronso / imgur

Ondanks de beslist angstaanjagende dimensies (de vrouwtjes bereiken een diameter van 30 cm) is deze spin niet sterfelijk voor mensen. De steek lijkt erg op die van een wesp, maar het uiterlijk is voldoende om vijanden te ontmoedigen.

Advertisement

6 - Leeuwenmaan kwal

6 - Leeuwenmaan kwal

Dan Hershman/Flickr

Geheel uitgerekt is deze kwal in staat om twee meter hoog te meten: het is één van de grootste ongewervelden ter wereld. De langere tentakels kunnen zich echter tientallen meters uitstrekken, klaar om zich aan de ongelukkige prooi vast te hechten.

7 - Zeekrokodil

7 - Zeekrokodil

Obtained from Molly Ebersold of the St. Augustine Alligator Farm/ Wikimedia

Als je bang bent voor krokodillen, zal deze soort je nachtmerries bezorgen. Ze zijn tot 7 meter lang en wegen meer dan 100 kg, en hebben één van de krachtigste beten ter wereld.

Advertisement

8 - Struisvogel

8 - Struisvogel

Yathin S Krishnappa / Wikipedia

Sommigen vinden ze lief, anderen zijn er bang voor: de struisvogel is de grootste gevederde ter wereld: de spanwijdte bedraagt 2 meter en zelden zijn ze korter dan 2,5 meter lang. Ze kunnen niet vliegen, maar kunnen wel 100 km/u rennen.

9 - Blauwe vinvis

9 - Blauwe vinvis

pixabay.com

Deze walvisachtige is het grootste zoogdier op aarde en het grootste dier dat ooit heeft bestaan. Het bereikt de lengte van 33 meter en weegt 180 ton.

Advertisement

10 - Trapgans

10 - Trapgans

Lip Kee/Flickr

Minder groot dan de struisvogel, maar toch angstaanjagend! Deze vogel weegt 13 kg en is bovendien 1 meter lang bij de schoft.

11 - Maanvis

11 - Maanvis

Fred Hsu/Wikimedia

Dit evolutionaire wonder is eén van de grootste benige vissen die we kennen: hij wordt maar liefst 4 meter groot!

Advertisement

12 - Reuzenkelp

12 - Reuzenkelp

Tewy/Wikimedia

De vaak onderschatte algen zijn levende wezens die van fundamenteel belang zijn voor het voortbestaan van het mariene ecosysteem. De kelp is één van de grootste: hij bereikt de lengte van 50 meter en kan met een recordtempo van een halve meter per dag groeien!

13 - Rafflesia

13 - Rafflesia

James Gagen/Flickr

Het is een parasitaire plant met een diameter van meer dan 1 meter en weegt 1 kg. Zelfs de geur is een record waard: het is walgelijk, vergelijkbaar met dat van rottend vlees.

Advertisement