Wat is het DASH dieet en waarom zijn artsen er zo enthousiast over - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wat is het DASH dieet en waarom zijn…
15 feiten waar je wel om mòet lachen 11 fantastische schoonmaaktips waarmee je een schoonmaakgoeroe wordt

Wat is het DASH dieet en waarom zijn artsen er zo enthousiast over

11.095
Advertisement

Steeds meer mensen bezoeken een voedingsdeskundige of een diëtist, omdat men na verloop van tijd heeft begrepen dat diëten niet alleen voor mensen zijn die willen afvallen: hun hoofddoel is het garanderen van een goede voeding, omdat dat gezond en evenwichtig is.

In de loop van de tijd is ook gebleken (ook al denken nog steeds mensen het tegenovergestelde) dat de meest effectieve diëten niet bestaan uit langdurig vasten of die de meerderheid van voedingsmiddelen uitsluiten: behalve dat het geen voordelen brengt, kunnen ze ook uiterst schadelijk voor het lichaam zijn.

De diëten die werken, die je een goed gevoel geven, die probleemsituaties voor de gezondheid oplossen, zijn geleidelijk en hebben een breed scala aan voeding.

Er zijn veel soorten diëten, afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken, de tijd die je beschikbaar hebt en die rekening houden met eventuele fysieke omstandigheden. Eén van de meest moderne is het zogenaamde DASH dieet, die sinds 2002 genoemd wordt. Dit dieetplan was oorspronkelijk bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op hypertensie, maar artsen hebben kunnen waarnemen dat dit dieet in werkelijkheid een veel groter aantal voordelen heeft.

Dit is waar het uit bestaat en welke resultaten het oplevert.

Waarschuwing: dit is geen medische pagina, er worden geen aanbevelingen of praktische methoden aangeboden. Bij twijfel of verdere informatie verwijzen we naar een arts, waarbij het vermijden van persoonlijke initiatieven wordt vermeden. De inhoud van dit artikel is louter informatief en vervangt op geen enkele manier de mening van een arts.

Wat is het DASH dieet?

DASH staat voor 'Dietary Approaches to Stop Hypertension', oftewel 'dieetbenaderingen voor het stoppen van hypertensie'. Het doel is daarom om arteriële hypertensie te verminderen die leidt tot ontelbare cardiovasculaire complicaties.

Tijdens de studiefase merkten de artsen echter op dat dit dieet ook positief reageerde op andere aspecten, zoals de verlaging van het cholesterolgehalte, het risico op een infarct en gewichtsstandaard: tenslotte bleek het effectief te zijn in de preventie van diabetes type 2.

Wat zijn de principes van DASH?

foto: pexels.com

DASH is geen dieet dat gedurende een korte periode moet worden gevolgd en biedt daarom geen onmiddellijk resultaat: het wordt voorgesteld als een dieetprogramma dat gedurende het hele leven moet worden gevolgd om de meest voorkomende cardiovasculaire complicaties te voorkomen. Om deze reden presenteert DASH zichzelf niet als een strikt dieet dat de inname van sommige voedingsmiddelen verbiedt, maar als een aantal goede regels die een gewoonte moeten worden.

Dit zijn de basisprincipes:

  • 2 liter water per dag drinken
  • 5 maaltijden per dag eten
  • Tussen de 2000-2500 kcal per dag
  • Het aantal toetjes tot 5 keer per week beperken
  • Het toevoegen van granen, zaden, peulvruchten en groenten
  • Geef de voorkeur aan niet-koolzuurhoudende en niet-alcoholische dranken
  • Niet roken
  • Niet meer dan 2 gram zout per dag
  • Geef de voorkeur aan volkoren voeding
  • Vette, gerookte, pittige en bereide maaltijden vermijden

Het DASH dieet is eenvoudig te volgen: je hoeft je eetgewoontes niet drastisch te veranderen, maar beginnen met eten wat is aangegeven en dat uitsluiten wat niet wordt aanbevolen. Je kunt geleidelijk beginnen, zodat je van tijd tot tijd kleine wijzigingen kunt aanbrengen. DASH is geschikt voor diegenen die problemen hebben met hypertensie, voor degenen met een genetische aanleg, maar ook voor diegenen die simpelweg hun gewicht willen behouden en gezonde eetgewoonten willen volgen.

Ben je geinteresseerd in het DASH dieet en wil je er meer over weten (zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid van de porties en het afwisselen van de maaltijden), praat er dan over met je arts of raadpleeg een diëtist: op deze manier kun je een persoonlijk plan bereiken dat is aangepast aan jouw fysieke behoeften.

Heb je het DASH dieet geprobeerd? Heb je er goede ervaringen mee? Laat het ons weten!

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt