Citroenzuur: hier zijn 8 wonderen voor tijdens de huishoudelijke schoonmaak

Janine image
door Janine

08 Mei 2018

Citroenzuur: hier zijn 8 wonderen voor tijdens de huishoudelijke schoonmaak
Advertisement

We weten dat citroenzuur aanwezig is in citroenen (en niet alleen), maar als het erom gaat het huis te reinigen door gebruik te maken van citrusvruchten kan het duur zijn in termen van tijd en geld: je kunt het veel beter in de vorm van wit poeder in supermarkten, in huishoudelijke winkels of online kopen. Het gaat om een natuurlijk ingrediënt, veel minder agressief dan zijn chemische analogen, maar even effectief. Hier zie je in welke gevallen het nuttig kan zijn bij huishoudelijke klusjes.

Advertisement

Zweetplekken verwijderen

Gele zweetplekken zijn bijna onvermijdelijk: ze verschijnen ook op de kleding van mensen die niet overmatig zweten, omdat ze te wijten zijn aan de reactie van het zweet (ook in kleine hoeveelheden) op de aluminiumzouten die aanwezig zijn in de meeste deodorants.

Om deze te verwijderen, is citroenzuur heel effectief: los 10 g in een bak water op (deze hoeveelheid is aangegeven voor een paar t-shirts of een overhemd: als de was zwaarder is, verhoog je de doses) en dompel de was erin. Laat het een nacht weken, en stop de was dan zoals gewoonlijk in de wasmachine. Deze techniek is ook ideaal voor het verwijderen van vlekken op kragen.

Opgelet: in het geval van donkere kleding, test je het citroenzuur beter eerst op een stuk verborgen stof, om te controleren op eventuele reacties.

Advertisement

Kalkaanslag verwijderen

Kranen, knoppen, douchekoppen en waterkokers: citroenzuur verwijdert kalkaanslag echt overal. In het geval van kranen is het raadzaam om een doekje of keukenpapier in het citroenzuur opgelost in water te deppen (lees de instructies op de verpakking) en laat het even inweken tot de aanslag helemaal weg is: droog de oppervlakte daarna met een microvezeldoekje.

In het geval van koffiezetapparaten, is het niet raadzaam om citroenzuur te gebruiken omdat dit obstructies in de spuitmonden kan vormen.

Universeel ontsmettingsmiddel voor de badkamer

Azijn is een uitstekende ontvetter en ontsmettingsmiddel voor de badkamer, maar de nare lucht en de slijtage die het veroorzaakt op de siliconen onderdelen maken het niet het ideale product: een goed alternatief is citroenzuur. Om een schoonmaakmiddel voor de badkamer te maken, voeg je 80 g citroenzuur toe aan 100 ml afwasmiddel en 500 ml water. Even schudden voor gebruik, en spuit het schoonmaakmiddel dan op het sanitair, laat een paar seconden intrekken, poets zo nodig met een sponsje, en spoel na.

Opgelet: het is beter om dit product niet te gebruiken op betonnen of marmeren onderdelen, net als normale commerciële producten waarin citroenzuur of azijnzuur vaak voorkomt.

Roest verwijderen

Zit het gereedschap onder de roest en wil je het weggooien? Probeer eerst het probleem te verhelpen met citroenzuur: dit ingrediënt lost alleen ijzeroxide op, zonder het materiaal te beschadigen. De tijd die nodig is voor het verwijderen van de roestlaag kan variëren afhankelijk van het materiaal en de dikte van het oxide.

Roestvrijstalen oppervlakken laten glanzen

Glimmende oppervlakken geven een mooi effect, maar om ze schoon te houden kan echt een nachtmerrie zijn: om vetvlekken te verwijderen, en water en vuil in het algemeen, kun je citroenzuur in een beetje water oplossen, tot het een papje wordt. Smeer het over de oppervlakte en gebruik dan een droog doekje.

Advertisement

De vaatwasser reinigen

Als de vaat niet meer zo helder uit de vaatwasser komt als eerst, kan het tijd zijn voor een grondigere reiniging van het apparaat. Los wat citroenzuur op in een kom lauw water en maak de binnenkant, de rekken en de afsluitingen schoon. Tenslotte strooi je wat poeder in de vaatwasser en zet je een was aan op de laagste temperatuur.

Schoonmaakgel voor de WC

Om een gel te bereiden die naast het verwijderen van kalk, het toilet desinfecteert en de vorming van donkere vlekken voorkomt, kook je allereerst 100 ml water. Laat het langzaam afkoelen, en los dan 2 eetlepels citroenzuur op en voeg 10 ml afwasmiddel toe. In een ander bakje maak je een papje van 2 eetlepels maizena en 500 ml water. Voeg alles samen en je hebt je eigen WC-gel: vul een oude spuitfles en gebruik het indien nodig!

Advertisement

Bruistabletten voor de WC

De donkere vlekken die vaak in het toilet verschijnen, worden veroorzaakt door de chemische reactie tussen de urine en het kalkhoudende water. Om ze te verwijderen, kun je bruisende capsules maken op basis van citroenzuur.

Meng 30 gram bicarbonaat met 30 gram citroenzuur en voeg 1 eetlepel schoonmaakmiddel toe. Verdeel het mengsel over een ijsblokjesbakje en laat het 4 uur drogen. Om de WC te desinfecteren gooi je er één tablet in!

Advertisement