11 nuttige tips om te besparen op elektriciteits- en gasrekeningen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
11 nuttige tips om te besparen op elektriciteits-…
Gescheiden afval: 8 veelvoorkomende voorwerpen die bijna allemaal op de verkeerde manier worden weggegooid Het schoolhoofd straft de dochter omdat ze een klasgenoot heeft geslagen: maar door het antwoord van de moeder schaamt hij zich

11 nuttige tips om te besparen op elektriciteits- en gasrekeningen

12 Mei 2018 • Door Janine
11.452
Advertisement

Technologische innovatie in ons dagelijks leven gaat continu door, en toch, ondanks de acceptatie van energiebesparende lampen, afwasmachines met energie-efficiëntieklasse A+ en efficiënte platte schermen, blijft de daling van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin minimaal.

Misschien leidt het gebruik van technologie met een laag energieverbruik ertoe dat de gebruiker meer afval heeft, zoals de econoom William S. Jevons beweerde aan het eind van de negentiende eeuw? Niet noodzakelijkerwijs.

Als het waar is dat iemand de fiets heeft vervangen door een elektrische auto, ten onrechte overtuigd van zijn ecologische keuze, heeft de verklaring van Jevons over het algemeen geen universele waarde. In feite kan ieder van ons de kosten van elektriciteit thuis verlagen, zonder aan comfort in te boeten.

Hier volgen enkele adviezen.

1. Koelkasten uit de buurt van warmtebronnen.

Een manier om te besparen op het elektriciteitsverbruik van koelkasten en diepvriezers is om ze op een intelligente manier te plaatsen, zo mogelijk uit de buurt van ramen, kachels en radiatoren, zodat ze niet te hard hoeven te werken om op temperatuur te blijven. Bovendien is het beter om ze enigszins van de muur te verwijderen, waardoor een optimale afvoer van warme lucht wordt gegarandeerd.

Advertisement

2. Polystyreen in de koelkast.

Een andere truc om het verbruik van deze elektriciteitseters te verminderen, is een nette en efficiënte opstelling van levensmiddelen: deze truc zal ons in staat stellen om onmiddellijk te vinden wat we zoeken, waardoor de koelkast tot het minimum beperkt blijft. Bovendien, een koelkast die te vol is, voorkomt dat de lucht circuleert, wat leidt tot verspilling van elektriciteit, maar zelfs een koelkast die te leeg is kan hetzelfde ongemak veroorzaken; om dit te verhelpen vul je de lege ruimtes met polystyreen.

3. Verwarm de oven niet voor.

Ook al vereist het recept het, is het over het algemeen overbodig om de oven voor te verwarmen: op het moment dat je de oven aanzet begint het al voor te warmen. Integendeel, je zou de oven een paar minuten voor de eindtijd uit moeten zetten, om het koken te beëindigen met behulp van de warmte die nog in de oven blijft hangen.

4. Gebruik deksels.

Het bedekken van de pannen vermijdt warmteverlies tot 30%, waardoor je energie kunt besparen. Je verliest nog minder warmte door het gebruik van een snelkookpan en brede in plaats van hoge pannen.

Advertisement

5. Stroomuitgangen uitgerust met schakelaars.

Elektronische apparaten verbruiken zelfs als ze niet worden gebruikt; zodoende, het gebruik van stopcontacten met schakelaars, zelfs voor de koelkast, wanneer je op vakantie gaat, is een geweldige truc om in je elektriciteitsrekening te snijden! Op dezelfde manier wordt de installatie van een tussenstroomonderbreker ook aanbevolen voor niet-instelbare doorstroomverwarmers.

6. Gebruik tochtstrips.

Een systeem om de verspreiding van warmte in het huis tijdens de wintermaanden te verminderen - waarbij de kosten van de rekening snel omhoog vliegen- is het gebruik van tochtstrips, die aan elk raam en elke deur moeten worden geplaatst. Als je het nog niet hebt gedaan, vervang je de oude warmtepomp door een nieuwe, efficiëntere: een investering waar je geen spijt van zult krijgen.

Advertisement

7. Handdoek of bal in de droger.

Een andere hoofdverantwoordelijke voor elektriciteitsuitgaven is de droger, die even nuttig als duur is. Een truc om de droogtijd te verkorten, dus ook het elektrische verbruik, is om bij elke was een droge handdoek of een tennisbal in de droger te gooien: de eerste helpt namelijk om het vocht op grotere schaal te absorberen en te verdelen, terwijl de tweede de centrifuge ondersteunt.

8. Eieren en aardappelen in de waterkoker.

De waterkoker is een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen energieverspilling: hij verbruikt in feite 50% minder dan een ouderwetse pan op het fornuis. Als je eieren of aardappelen kookt, kun je de waterkoker op twee manieren gebruiken: verwarm het water om het vervolgens in de pan te gieten waarin het eten zich bevindt, of kook het er direct in (laat het deksel open zodra het kookt). 

Advertisement

9. In een toren koken.

Een oude methode om energie te besparen, die vandaag de dag nog steeds geldig is, is om de pannen op elkaar te stapelen, gebruik makend van de restwarmte en de gerechten in te delen volgens de kooktijd (in de onderste pan het gerecht dat de meeste tijd nodig heeft).

10. Multifunctionele broodrooster.

Als je alleen wat broodjes wilt opwarmen, kun je ze op de mini-grill van de broodrooster leggen, waardoor je 70% energie bespaart in vergelijking met de oven.

11. Geef de voorkeur aan een fornuis die groot genoeg is voor de pannen.

foto: MaxPixel

Het is niet waar dat kleinere kookplaten minder energie verbruiken: sterker nog, als de pan groter is dan de kookplaat, heeft de verwarmingsspiraal meer energie nodig om de kooktemperatuur te bereiken en te handhaven.

Tags: TrucjesNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt