11 nuttige tips om te besparen op elektriciteits- en gasrekeningen

Janine image
door Janine

12 Mei 2018

11 nuttige tips om te besparen op elektriciteits- en gasrekeningen
Advertisement

Technologische innovatie in ons dagelijks leven gaat continu door, en toch, ondanks de acceptatie van energiebesparende lampen, afwasmachines met energie-efficiëntieklasse A+ en efficiënte platte schermen, blijft de daling van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin minimaal.

Misschien leidt het gebruik van technologie met een laag energieverbruik ertoe dat de gebruiker meer afval heeft, zoals de econoom William S. Jevons beweerde aan het eind van de negentiende eeuw? Niet noodzakelijkerwijs.

Advertisement
David van der Mark/Flickr

David van der Mark/Flickr

Als het waar is dat iemand de fiets heeft vervangen door een elektrische auto, ten onrechte overtuigd van zijn ecologische keuze, heeft de verklaring van Jevons over het algemeen geen universele waarde. In feite kan ieder van ons de kosten van elektriciteit thuis verlagen, zonder aan comfort in te boeten.

Hier volgen enkele adviezen.

Advertisement

1. Koelkasten uit de buurt van warmtebronnen.

1. Koelkasten uit de buurt van warmtebronnen.

garann/Flickr

Een manier om te besparen op het elektriciteitsverbruik van koelkasten en diepvriezers is om ze op een intelligente manier te plaatsen, zo mogelijk uit de buurt van ramen, kachels en radiatoren, zodat ze niet te hard hoeven te werken om op temperatuur te blijven. Bovendien is het beter om ze enigszins van de muur te verwijderen, waardoor een optimale afvoer van warme lucht wordt gegarandeerd.

2. Polystyreen in de koelkast.

2. Polystyreen in de koelkast.

Peter Merholz/Flickr

Een andere truc om het verbruik van deze elektriciteitseters te verminderen, is een nette en efficiënte opstelling van levensmiddelen: deze truc zal ons in staat stellen om onmiddellijk te vinden wat we zoeken, waardoor de koelkast tot het minimum beperkt blijft. Bovendien, een koelkast die te vol is, voorkomt dat de lucht circuleert, wat leidt tot verspilling van elektriciteit, maar zelfs een koelkast die te leeg is kan hetzelfde ongemak veroorzaken; om dit te verhelpen vul je de lege ruimtes met polystyreen.

3. Verwarm de oven niet voor.

3. Verwarm de oven niet voor.

hotzeplotz/Flickr

Ook al vereist het recept het, is het over het algemeen overbodig om de oven voor te verwarmen: op het moment dat je de oven aanzet begint het al voor te warmen. Integendeel, je zou de oven een paar minuten voor de eindtijd uit moeten zetten, om het koken te beëindigen met behulp van de warmte die nog in de oven blijft hangen.

4. Gebruik deksels.

4. Gebruik deksels.

John Jones/toolstotal.com

Het bedekken van de pannen vermijdt warmteverlies tot 30%, waardoor je energie kunt besparen. Je verliest nog minder warmte door het gebruik van een snelkookpan en brede in plaats van hoge pannen.

Advertisement

5. Stroomuitgangen uitgerust met schakelaars.

5. Stroomuitgangen uitgerust met schakelaars.

CristianM Ioan/Flickr

Elektronische apparaten verbruiken zelfs als ze niet worden gebruikt; zodoende, het gebruik van stopcontacten met schakelaars, zelfs voor de koelkast, wanneer je op vakantie gaat, is een geweldige truc om in je elektriciteitsrekening te snijden! Op dezelfde manier wordt de installatie van een tussenstroomonderbreker ook aanbevolen voor niet-instelbare doorstroomverwarmers.

6. Gebruik tochtstrips.

6. Gebruik tochtstrips.

Susan Fitzgerald/Flickr

Een systeem om de verspreiding van warmte in het huis tijdens de wintermaanden te verminderen - waarbij de kosten van de rekening snel omhoog vliegen- is het gebruik van tochtstrips, die aan elk raam en elke deur moeten worden geplaatst. Als je het nog niet hebt gedaan, vervang je de oude warmtepomp door een nieuwe, efficiëntere: een investering waar je geen spijt van zult krijgen.

Advertisement

7. Handdoek of bal in de droger.

Een andere hoofdverantwoordelijke voor elektriciteitsuitgaven is de droger, die even nuttig als duur is. Een truc om de droogtijd te verkorten, dus ook het elektrische verbruik, is om bij elke was een droge handdoek of een tennisbal in de droger te gooien: de eerste helpt namelijk om het vocht op grotere schaal te absorberen en te verdelen, terwijl de tweede de centrifuge ondersteunt.

8. Eieren en aardappelen in de waterkoker.

De waterkoker is een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen energieverspilling: hij verbruikt in feite 50% minder dan een ouderwetse pan op het fornuis. Als je eieren of aardappelen kookt, kun je de waterkoker op twee manieren gebruiken: verwarm het water om het vervolgens in de pan te gieten waarin het eten zich bevindt, of kook het er direct in (laat het deksel open zodra het kookt). 

Advertisement

9. In een toren koken.

Een oude methode om energie te besparen, die vandaag de dag nog steeds geldig is, is om de pannen op elkaar te stapelen, gebruik makend van de restwarmte en de gerechten in te delen volgens de kooktijd (in de onderste pan het gerecht dat de meeste tijd nodig heeft).

10. Multifunctionele broodrooster.

Als je alleen wat broodjes wilt opwarmen, kun je ze op de mini-grill van de broodrooster leggen, waardoor je 70% energie bespaart in vergelijking met de oven.

Advertisement

11. Geef de voorkeur aan een fornuis die groot genoeg is voor de pannen.

11. Geef de voorkeur aan een fornuis die groot genoeg is voor de pannen.

MaxPixel

Het is niet waar dat kleinere kookplaten minder energie verbruiken: sterker nog, als de pan groter is dan de kookplaat, heeft de verwarmingsspiraal meer energie nodig om de kooktemperatuur te bereiken en te handhaven.

Advertisement