10 eenvoudige maar effectieve trucs die elke hoek van je huis weer laten glanzen

Janine image
door Janine

19 Mei 2018

10 eenvoudige maar effectieve trucs die elke hoek van je huis weer laten glanzen
Advertisement

Veel mensen houden niet van het schoonmaken van hun huis, ook omdat we hier steeds minder tijd beschikbaar voor hebben. Maar het moet wel gebeuren, en daarom ontstaat de behoefte om een manier te vinden om het goed en in een korte tijd te doen. Als je thuis de druk voelt van alle dingen die moeten worden schoongemaakt en waar je te weinig tijd voor hebt, zijn hier enkele trucjes om het in korte tijd af te handelen.

Advertisement

Zo maak je de meest vuile gedeeltes in de badkamer schoon

Zo maak je de meest vuile gedeeltes in de badkamer schoon

ClassA RVs/Flickr

Douchegordijn: om je te ontdoen van de schimmel en vlekken die zich vormen op het douchegordijn, dompel je het in gelijke delen onder in een oplossing van water en waterstofperoxide.

Borstels: op borstelharen kunnen een grote hoeveelheid bacteriën zitten. Om ze schoon te maken, dompel je de borstels van tijd tot tijd in een glas met azijn onder en spoel deze grondig onder stromend water af.

Sponsjes: de sponzen moeten zorgvuldig worden gereinigd vanwege de hoge bacteriële belasting. Verwijder de bacteriën door de sponzen een uur in warm water en azijn te dopen en spoel ze vervolgens af.

Advertisement

De badkuip er als nieuw uit laten zien

De badkuip er als nieuw uit laten zien

pexels.com

Waterstofperoxide is een optimaal ingrediënt voor het reinigen van de badkuip: het zorgt ervoor dat de badkuip weer zal glanzen als toen hij net nieuw was. Giet een hoeveelheid in een spuitfles, bevochtig het bad, laat het anderhalf uur inwerken en spoel het vervolgens af.

Er is ook een andere methode om het bad te reinigen, met een natuurlijk ingrediënt: je kunt het bad schoonmaken door bicarbonaat te strooien, het een paar minuten te laten inwerken en er vervolgens azijn over te gieten. Smeer het oppervlak in met een spons en spoel het daarna af.

Als je citroenzuur in huis hebt, kun je het bad weer wit krijgen met dit ingrediënt: verdun het witte poeder met water tot je een papje hebt. Smeer het op een spons, wrijf over het bad, wacht 20 minuten en spoel met lauw water af.

Kalkranden van het toilet verwijderen

Kalkranden van het toilet verwijderen

pixabay.com

Wil je het toilet weer laten glanzen? Gebruik een mengsel van mosterdpoeder, citroenzuur en maïszetmeel in gelijke delen, verdun dit met wat water en je verwijdert zelfs de meest hardnekkige vlekken!

Een truc om je badkamer schoon, geparfumeerd en ontsmet te houden

Maak je eigen bruistabletten voor de badkamer: ze zijn heel handig en gemakkelijk te maken! Dit zijn de ingrediënten:

  • 130 gr bicarbonaat
  • 20 gr citroenzuur
  • halve theelepel azijn
  • een eetlepel 6% waterstofperoxide
  • 15-20 druppels essentiële olie naar keuze

Doe in de ene kom de poeders, in de andere de vloeistoffen: giet de vloeistoffen in de poeders, voeg wat druppels essentiële olie toe en meng het met de garde. Maak de tabletten met de ijsblokjesvorm of met twee lepels, laat 6 uur drogen, en stop ze in een doosje.

Een geheim om voegen van tegels schoon te houden

Een geheim om voegen van tegels schoon te houden

Rumble Viral/YouTube

Om de voegen van de tegels goed schoon te maken en langer schoon te houden, hoef je alleen maar een paraffine-kaars te gebruiken. Wrijf met een kaars over de voegen om te voorkomen dat vuil zich gaat ophopen.

Als alternatief kun je ook een mix maken van water en bicarbonaat en het op de voegen wrijven met een oude tandenborstel. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens af.

Als je niet wilt naspoelen, moet je een oplossing met water en waterstofperoxide in een verhouding van 2:1 bereiden.

Hebben de tegels een flinke schoonmaakbeurt nodig? Maak ze dan schoon met een mengsel van warm water en citroenzuur, en spoel af.

Advertisement

In wasmachines hoopt zich schimmel op tussen de rubberen randen: zo verwijder je het

Ingrediënten:

  • 400 ml azijn
  • 25 gr bicarbonaat
  • 60 ml water
  • een spons

Meng het water en het bicarbonaat in een kom en giet het mengsel in het bakje voor het wasmiddel. Giet het azijn in de trommel en zet een normale wascyclus aan. Aan het einde van de cyclus, maak je de randen schoon met een spons en laat deze drogen met de deur open.

Verwijder vetvlekken van gaspitten

Wist je dat je vetvlekken met een gum kunt verwijderen? Houd er één bij de hand om op zijn minst de kleinere vlekken te verwijderen.

In het geval van hardnekkig vuil kun je citroen gebruiken. Pers de citroen uit en giet het op de vlekken, leg vervolgens schijven citroen op grotere vlekken en wacht een kwartier. Spoel af en droog met een zacht doekje.

Advertisement

De meest effectieve truc om de oven schoon te maken

Hier heb je ammoniak en water voor nodig.

Verwarm de oven voor op 150°C, en zet hem dan uit: plaats onderin een bak met water die bestand is tegen hoge temperaturen, en bovenin een bak met ammoniak. Doe de oven dicht en laat het de hele nacht afkoelen. Voeg de volgende dag enkele druppels afwasmiddel en een half kopje warm water toe aan de bak met ammoniak, en gebruik deze oplossing om vuil te verwijderen met behulp van een spons. Spoel ten slotte af met water.

Om de oven te reinigen zonder chemicaliën te gebruiken, kun je ook azijn gebruiken: giet het op de vlekken en laat het ongeveer 20 minuten intrekken met de deur gesloten. Verwijder de vlekken door licht te wrijven met een doek of een borstel. Spoel alles met water.

Schoonmaken van het matras

Schoonmaken van het matras

The Sleep Judge/Flickr

De beste methode om het matras schoon te houden, vrij van huisstofmijt en stof, is om hem elke keer dat je de lakens verschoont, schoon te maken: dit doe je door de textielborstel van de stofzuiger te gebruiken.

Om geuren te verwijderen, moet je echter bicarbonaat op het matras strooien, ongeveer een uur laten intrekken en vervolgens met een stofzuiger verwijderen.

Om zweetvlekken te verwijderen gebruik je een oplossing van waterstofperoxide en vloeibaar wasmiddel in een verhouding van 2:1.

Advertisement

Vlekken op het tapijt zullen geen probleem meer zijn.

Vlekken op het tapijt zullen geen probleem meer zijn.

Stephani Spitzer/Flickr

Om recente vlekken van wijn, gras, vet of andere te verwijderen, kun je proberen ze te behandelen met een oplossing van heet water en wasmiddel in poedervorm: even wrijven en dan afspoelen, en behandel ze vervolgens met water en witte azijn.

Een zoutoplossing is effectief voor grasvlekken (een theelepel zout voor 200 ml water).

Advertisement