7 dingen die je in de wasmachine kunt wassen en 7 dingen die je er NOOIT in moet doen

Janine image
door Janine

23 Mei 2018

7 dingen die je in de wasmachine kunt wassen en 7 dingen die je er NOOIT in moet doen
Advertisement

Veel mensen zien de wasautomaat als een apparaat dat in staat is om alles te wassen: maar bij sommige kledingstukken is het risico op beschadiging hoog, omdat sommigen de basis van zijn functies niet kennen. We weten bijvoorbeeld, dat sommige kledingstukken vervagen en dat anderen krimpen bij hoge temperaturen: maar zelfs de meest deskundige twijfelt echter over bepaalde voorwerpen. Kun je dat in de wasautomaat wassen of niet? Als je jezelf vaak deze vraag stelt, neemt deze lijst hieronder alle twijfel weg.

Advertisement

Laten we beginnen met dingen die je NOOIT in de wasautomaat doet: beha's.

Laten we beginnen met dingen die je NOOIT in de wasautomaat doet: beha's.

Tenminste, niet samen met andere kledingstukken! Dit komt omdat het materiaal waarvan ze zijn gemaakt erg delicaat is. Bovendien kunnen de haken en bandjes vast komen te zitten in de trommel van de wasmachine, waardoor het kledingstuk scheurt of uitrekt. Het is beter om ze in een geperforeerde zak te doen of, beter nog, met de hand te wassen.

Advertisement

Geld

Geld

Pivec/Reddit

Vergeet jij ook elke keer om de broekzakken te controleren voordat je ze in de wasmachine doet? Dan heb je vast weleens geld gewassen. Het risico van deze onoplettendheid is hoog: de munten blijven gemakkelijk in de sleuven van de wasmachine zitten, waardoor deze beschadigen.

Sportschoenen

Sportschoenen

pixabay.com

Als je een paar sportschoenen in de wasautomaat wilde wassen, doe het niet: deze schoenen hebben vaak wasspecificaties die centrifugatie en hoge temperaturen uitsluiten. Was ze liever met de hand, of kijk in ieder geval op het etiket.

Dierenharen

Dierenharen

maxpixel.net

Heb je een kledingstuk met haren van je lieve huisdier en denk je door het in de wasautomaat te wassen het weer als nieuw zal zijn? Fout. Dierenharen kunnen op lange termijn het filter en andere delen van de wasmachine blokkeren. Bovendien blijven de haren aan alle andere kleding plakken... Wie een huisdier heeft, weet hoe moeilijk haren te verwijderen zijn! Schud dus eerst de kledingstukken goed uit voor je ze in de wasautomaat stopt.

Kleine voorwerpen

Kleine voorwerpen

pixabay.com

Je zult denken dat het niet zo'n probleem is om de sokjes van je kind in de wasmachine te doen. Helaas nemen de sokken, evenals alle kleinere kledingstukken wanneer ze nat zijn, nog kleinere afmetingen aan en kunnen vast komen te zitten in de mechanismen van de wasmachine, waardoor ze beschadigen.

Advertisement

Sleutels

Sleutels

pixishared/Flickr

Ook sleutels behoren tot die voorwerpen die gemakkelijk in zakken kunnen worden vergeten. Naast het beschadigen van de wasmachine zelf, kunnen de sleutels ook de stoffen van het kledingstuk breken en doorboren.

Ontvlambare vlekken

Ontvlambare vlekken

iruntheinternet.com

Velen weten niet dat er brandbare vlekken zijn die nooit in de wasmachine moeten worden gewassen: zoals vlekken van benzine, diesel en andere ontvlambare vloeistoffen. In contact met andere producten kunnen ze chemische reacties en zelfs brand veroorzaken!

Advertisement

Maar wat kunnen we dan wel in de wasautomaat wassen? Sneakers bijvooorbeeld.

Maar wat kunnen we dan wel in de wasautomaat wassen? Sneakers bijvooorbeeld.

Steven Depolo/Flickr

Canvasschoenen mogen in de wasmachine omdat ze bestendig zijn en het materiaal waaruit ze zijn gemaakt niet verandert in de wasmachine: je moet alleen op de kleur van de schoenen letten (als ze licht van kleur zijn moet je ze niet met donkere kleding wassen) en de veters in een geperforeerd zakje doen. Het heeft ook de voorkeur om een aparte wasbeurt voor schoenen te doen, uit hygiënisch oogpunt!

Yogamatjes

Yogamatjes

Sean MacEntee/Flickr

Als je een wasmachine hebt die groot genoeg is, kun je ook de matjes wassen die je voor het sporten gebruikt. Om ze te drogen hang je ze een paar uur in de zon.

Advertisement

Sportuitrusting

Sportuitrusting

pixabay.com

Niet alleen kleding, maar ook sommige sportuitrustingen. Als er onderdelen met klittenband zijn, verbind je de twee delen om te voorkomen dat andere kleding eraan vast blijft plakken.

Knuffels

Knuffels

pixabay.com

Ook knuffels kunnen in de wasautomaat gewassen worden, dat moet zelfs! Er hoopt zich veel vuil op waarvan het beter is om niet in contact te komen met de mond van kleine kinderen. Lees altijd eerst het etiket zodat je zeker weet dat er geen delicate delen zijn die de wasautomaat kunnen beschadigen.

Advertisement

Plastic douchegordijnen

Plastic douchegordijnen

pexels.com

Moeten de gordijnen grondig worden gereinigd? Je kunt het snel doen door ze in de wasmachine te doen: op deze manier verdwijnen kalkvlekken moeiteloos!

Aluminiumballen

Aluminiumballen

Natural Ways/Youtube

Waarom zou je een aluminiumbal in de wasautomaat doen? Het antwoord is eenvoudig: het helpt de statische energie die zich na het wassen op de stoffen ophoopt te verwijderen!

Advertisement

Lego

Lego

Gettin By/wordpress.com

Heb je er ooit aan gedacht de Lego van je kinderen te wassen? Op deze manier maak je het grondig en moeiteloos schoon: doe de blokjes in een geperforeerd zakje en zet een korte was aan op lage temperatuur.

Advertisement