7 onfeilbare methoden om vuil en schimmel uit tegelvoegen te verwijderen

Janine image
door Janine

25 Mei 2018

7 onfeilbare methoden om vuil en schimmel uit tegelvoegen te verwijderen
Advertisement

Je hoeft geen maniak van de schoonmaak te zijn om de badkamer- en keukentegels schoon te maken. Met name de ruimten tussen tegels worden in de loop van de tijd grijs of zwart, afhankelijk van hoe lang ze niet zijn schoongemaakt; maar niet alleen! Ook te vaak schoonmaken, op de verkeerde manier, draagt bij aan het vervuilen, waardoor het lijkt of het verwaarloosd is in plaats van dat het er schoon uitziet! 

Laten we eens kijken wat de beste technieken zijn om de voegen tussen de tegels schoon te maken!

Advertisement

1. Tandpasta zonder gekleurde strepen

Geschikt voor kleine vlekken, wrijf de tandpasta gewoon op de voegen met een zachte borstel en dankzij de fijne deeltjes zullen de tegels weer gaan glanzen! Niet aanbevolen voor de reguliere behandeling van siliconengedeeltes.

Advertisement

2. Gum

Dankzij een gummetje kun je grijze gedeeltes van de voegen eraf poetsen, maar omdat het wat moeite vergt is het alleen voor kleine behandelingen geschikt.

3. Natriumbicarbonaat

Eén van de meest populaire huismiddeltjes, natriumbicarbonaat, heeft een witmakende en enigszins schimmelwerende werking (ook al verwijdert het in geval van schimmel alleen de lelijke vlekken!). Meng wat bicarbonaat met water, smeer het tussen de tegels en poets met een tandenborstel; laat het vervolgens een paar minuten inwerken en spoel af. Waarschuwing: in het geval van schimmel wordt algemeen aangenomen dat bleekmiddelen de schimmel alleen optisch verwijderen, maar de sporen niet!

4. Krijtpoeder

Krijtpoeder laat de tegels glanzen met extreme delicatesse, bleekt en is als puur natuurproduct milieuvriendelijk. Het is noodzakelijk om het te mengen met wat citroensap en vervolgens wrijf je voorzichtig op de tussenruimten. Laat het drogen en haal het dan weg met een vochtige doek.

5. Chloor

Chloor is een krachtig fungicide en het is geen toeval dat in de meeste anti-schimmel sprays chloor bevat. Effectief in het volledig verwijderen van schimmels (niet alleen de vlekken, maar ook de sporen), blijft het echter een product dat voorzichtig moet worden gebruikt omdat het zeer irriterend en verontreinigend is! Bovendien is het beter om het niet samen met andere soorten fungiciden te gebruiken.

Advertisement

6. Waterstofperoxide

In het verleden vaak gewaardeerd voor het bleken en desinfecteren, kan waterstofperoxide bij een concentratie van 3% betere resultaten bereiken dan vele andere speciale reinigingsmiddelen.

7. Stoomreiniger

Stoomreinigen heeft aanzienlijke voordelen: het is de meest delicate, één van de meest effectieve, hypoallergene manier van schoonmaken en je hoeft niet te poetsen! Bij een temperatuur tussen 150°C en 300°C elimineert de stoomreiniger effectief stof en vet van elk oppervlak, zelfs de moeilijkste! Helaas zijn de apparaten niet goedkoop, maar in sommige winkels kunnen ze worden gehuurd.

Advertisement