Honden kunnen een “slecht” persoon herkennen en proberen hun mens te beschermen, dat beweert een wetenschappelijk onderzoek

Janine

30 Juni 2018

Honden kunnen een “slecht” persoon herkennen en proberen hun mens te beschermen, dat beweert een wetenschappelijk onderzoek
Advertisement

Hondenbezitters hebben altijd al geweten - of althans vermoed - dat hun viervoeterige vrienden in staat zijn de natuur van een onbekende te herkennen. Nu tonen verschillende studies echter onweerlegbaar aan hoe honden een betrouwbaar of "goed" persoon kunnen onderscheiden van een onbetrouwbaar of "slecht" persoon. Dat niet alleen: als hij eenmaal begrijpt wat voor iemand hij voor zich heeft, zal het dier de neiging hebben om anders te reageren.

Advertisement
linesinthesand

linesinthesand

Het team onder leiding van Akiko Takaoka van de Universiteit van Kyoto voerde een onderzoek uit bij 34 honden, getest in twee verschillende situaties waarin het baasje om hulp vroeg bij twee medewerkers. In de eerste scène ontving het baasje de hulp die werd gevraagd door een van de twee assistenten, terwijl in de andere de hulp werd geweigerd; in beide situaties bleef de tweede assistent onbewogen. Welnu, alle honden lieten zien het voedsel te accepteren dat vervolgens wordt aangeboden door degene die de eigenaar van de hond had geholpen, evenals door de passieve persoon, maar zij weigerden hetgeen gegeven werd door degenen die hulp hadden geweigerd.

Pixabay

Pixabay

De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in Animal Cognition Journal, tonen aan dat "honden een meer geavanceerde sociale intelligentie hebben dan we dachten: deze sociale intelligentie is selectief geëvolueerd naar hun lange levensgeschiedenis met mensen ", aldus Takaoka.

Volgens de collega John Bradshaw, van de Universiteit van Bristol, toont het onderzoek ook aan dat honden graag voorspelbaar zijn. Hoewel ze nieuwsgierig zijn naar nieuwigheden, waarderen deze dieren onregelmatigheden en inconsistentie niet, omdat ze niet weten hoe ze moeten reageren: als de situatie van onzekerheid constant wordt, ontwikkelen ze stress, angst en agressie. Eigenlijk zijn honden "erg gevoelig voor menselijk gedrag" maar "leven in het heden", dat wil zeggen dat ze geen abstract denken kunnen formuleren: dit betekent dat ze gebaseerd zijn op herhaalde ervaringen, aangetoond door de tijd heen, zegt Bradshaw.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Een verklaring die de oprichter van het Duke Canine Cognition Center, Brian Hare, bevestigt wanneer hij zegt dat honden "de informatie die we bieden, deels op basis van betrouwbaarheid evalueren om hen te helpen hun doelen te bereiken", niet alleen, hij gaat nog verder door uit te leggen hoe honden geneigd zijn om zelfs de gebaren van een lid van hun "menselijke familie" te negeren als ze niet duidelijk zijn, en in plaats daarvan hun geheugen gebruiken om naar een antecedent te zoeken op basis waarop ze coherent reageren. Dus, als het tot fouten leidt, zal zelfs een hond zijn baasje niet vertrouwen of gehoorzamen. Kortom, als jouw hond sommige van je vrienden of kennissen niet leuk vindt, dan doe je er goed aan op zijn "neus" te vertrouwen ;)

Sources:

Advertisement