Adderbeet: wat te doen en wat niet te doen als je geen medische kennis hebt - BekijkDezeVideo.nl
x
Adderbeet: wat te doen en wat niet te…
Het meisje klaagt dat ze het koud heeft, maar haar moeder negeert haar omdat ze een spelletje op haar telefoon speelt Een paard nadert een vrouw in een rolstoel: de show die volgt ontroert het publiek

Adderbeet: wat te doen en wat niet te doen als je geen medische kennis hebt

25 Augustus 2018 • Door Janine
8.308
Advertisement

Wanneer je wandelt en excursies in de buitenlucht maakt moet je niet alleen denken aan het plezier van de ervaring: de natuur kan net zo verraderlijk zijn als fascinerend en het kennen van sommige regels is essentieel om te voorkomen dat je in de problemen raakt.

Het gevaar van slangen ligt bijvoorbeeld altijd op de loer: de adder is een van die slangen die zich in de loop van de tijd heeft aangepast om zowel op bergachtige plaatsen als op de warmere plekken te leven, en het is daarom goed om te weten hoe je er uit de buurt van blijft en hoe in te grijpen voor het geval je gebeten wordt.

via: webmd.com

Wat te doen

 • Wat te doen VOOR EEN excursie: draag hoge schoenen en lange sokken tot onder de kuit, evenals een lange broek.
 • Wat te doen TIJDENS een excursie: wandelen door lawaai te maken om de dieren weg te jagen en geen jassen of truien op de grond achterlaten. Als je paddenstoelen gaat zoeken, let dan op waar je je handen legt: adders verstoppen zich vaak onder stenen.
 • Hoe de adderbeet te herkennen
  De beet van een adder kun je herkennen omdat het uit twee tekens bestaat, ongeveer 6-8 mm uit elkaar, en omgeven door een transparante, sereuze substantie. De ernst van de beet hangt van veel factoren af, zoals de leeftijd van de persoon, het lichaamsgewicht, de reeds bestaande gezondheidstoestand en het gebeten gebied.
 • Symptomen van de adderbeet
  Onmiddellijk na de beet verschijnen de eerste symptomen: zwelling, erytheem, roodheid en gelokaliseerde pijn. De andere symptomen kunnen ook na uren optreden, tot een maximum van 24 uur, en zijn: spierpijn, misselijkheid, braken, diarree en bloeddrukverlaging, duizeligheid.
 • Wat te doen onmiddellijk na de beet
  Het eerste wat je moet doen is hulp inroepen om mensen zo snel mogelijk te onderwerpen aan gezondheidsbehandelingen. In afwachting moet je de ledematen van de persoon vrijmaken van armbanden, ringen en kettingen, voordat de zwelling optreedt en de gezondheidstoestand kan bemoeilijken. Het is noodzakelijk om kalm te blijven, want een snelle hartslag betekent een grotere bloedstroom en dus een snellere verspreiding van het gif.

De wond moet worden gewassen met veel waterstofperoxide of hooguit met gewoon water om het resterende gif op het oppervlak te verwijderen.

Je kunt de hele ledemaat die door de beet getroffen is met een gaasje verbinden, het verband licht aandrukken. Beter nog als de ledemaat vastgezet wordt met een spalk.

 

 

Wat NIET te doen

 • Desinfecteer de beet niet met ontsmettingsmiddelen op alcoholbasis of, erger nog, met alcoholische dranken - de reactie van het gif en de alcohol kan leiden tot de productie van zeer giftige componenten.
 • Snijd de wond niet in en knijp er niet in om het gif te verdrijven.
 • Zuig het gif er niet uit.
 • Knel de ledemaat niet met een riem.
 • Dien geen tegengif toe.

Dit zijn behandelingen die, indien uitgevoerd door onervarenen, schadelijk kunnen zijn en kunnen bijdragen aan het verspreiden van het gif.

Advertisement

Laten we ervoor zorgen dat we onze tijd in de natuur in alle veiligheid doorbrengen!

foto: pixabay.com
Tags: DierenSlangenNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt