Plant een heg in plaats van een hek te bouwen: dit zijn de voordelen die je niet verwacht had

Janine image
door Janine

19 September 2018

Plant een heg in plaats van een hek te bouwen: dit zijn de voordelen die je niet verwacht had
Advertisement

Ben je de gebruikelijke anonieme haag, niet te onderscheiden van die van de buurman of van al die mensen in de woonwijk zat? Omheiningen van baksteen of de droevige hagen gemaakt met vierkant gesneden struiken, die behalve lelijk, ook schadelijk zijn voor de lokale fauna. Een mogelijke oplossing is het creëren van een echte wilde haag die mooi is om naar te kijken, weinig onderhoud nodig heeft en bewoond wordt door aardige kostgangers...

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

De heggen verdwijnen langzaam om plaats te maken voor hekken, muren of barrières, gemaakt van hout, stenen of plastic. Wat niet iedereen weet, is dat deze constructies de lokale fauna kunnen schaden en de gebruikelijke stroom van dieren die zich traditioneel hier bevinden, onderbreken. Juist om deze reden wordt het idee van het planten van wilde hagen, bestaande uit struiken en kleine bomen van verschillende soorten in plaats van stenen, steeds gebruikelijker. Een op maat gemaakte haag voor wilde dieren!

In tegenstelling tot constructies, zijn de hagen volledig gemaakt van struiken, die allereerst mooier om te zien zijn en dezelfde voordelen bieden als die in baksteen of hout. Ze garanderen privacy, definiëren hun eigendom binnen een vooraf vastgestelde limiet, verminderen het geluid, enzovoort. Daarnaast bieden ze echter ook een natuurlijke schuilplaats voor alle kleine dieren, evenals een bron van voeding voor kleine vogels!

Advertisement
Pixabay.com

Pixabay.com

Dit soort omheiningen, die hagen van wilde dieren worden genoemd, hebben zelfs geen onderhoud nodig zoals het regelmatig snoeien door dure tuinmannen. Als je een mix van struiken van verschillende lengte gebruikt, kunnen ze worden overgelaten aan hun normale groei. Op deze manier wordt een lange en smalle haag, dicht met vegetatie, vol fruit, hoeken en beschutting gevormd op de plek waar de dieren een nest kunnen maken.

Volgens deskundigen zijn de meest aanbevolen struiken in de eerste plaats inheemse soorten, die gunstige groeicondities zullen hebben, evenals fruitboompjes.

Kleine bomen: het is vaak de beste keuze om te beginnen met het maken van een haag van kleine fruitbomen zoals bosbessen. Veel soorten vogels houden van deze vruchten en zij niet alleen! Kies voor de natuurlijke vormen van bomen en als je geen ruimte hebt voor kleine bomen, plant dan struiken.

Wintergroene struiken: bieden het hele jaar door beschutting, sommige soorten leveren de dubbele taak namelijk het leveren van fruit en een natuurlijke wirwar bedekt met doornen, een uitstekende beschutting tegen ongewenste roofdieren. De meest voorkomende zijn alle soorten jeneverbes en ceder.

Pixabay.com

Pixabay.com

Inheemse struiken en inheemse wijnstokken: we hebben al gewezen op het belang van inheemse struiken, die beschutting en fruit kunnen bieden als geen andere plant. Niet te onderschatten is de wijnstok die het allemaal met zijn wirwar kan bedekken die niet alleen voor dieren overvloedig voedsel oplevert!

Vergeet de bestuivende insecten niet! Bloeiende of vruchtdragende planten voor bijen en vlinders, om de haag nog levendiger te maken vanaf de lentemaanden. Je zult beseffen dat je je eigen kleine natuurreservaat hebt gecreëerd, comfortabel voor alle "bewoners" die er willen wonen en een lust voor het oog voor iedereen die het wil bewonderen, in tegenstelling tot die droevige en kale hagen die je regelmatig ziet.

Advertisement