Hoe je een appelboom uit zaden kunt laten groeien: de stapsgewijze handleiding

Janine image
door Janine

30 April 2020

Hoe je een appelboom uit zaden kunt laten groeien: de stapsgewijze handleiding
Advertisement

Het kweken van een fruitboom uit een zaadje is niet zo'n eenvoudige onderneming, maar met enige zorg en oneindig geduld kunnen we onze droom verwezenlijken om met onze eigen handen een boom te laten groeien. Het is inderdaad heel fascinerend om het hele groeiproces te zien en te begrijpen hoe uit een "eenvoudig" zaadje zo'n robuuste boom kan ontstaan met zulke heerlijke vruchten. Als je van appels houdt, beginnen we hiermee: kies de variëteit waar je van houdt en bewaar de zaden als je er een of twee eet.

via Youtube / My Garden Channel

Advertisement
Youtube / My Garden Channel

Youtube / My Garden Channel

Zodra de zaden zijn verzameld, gaan we over tot het zaaien. Om het proces te versnellen en voor een effectievere ontkieming te zorgen, raden we aan de "keukenpapier-methode" te gebruiken. Als je je afvraagt ​​wat het is, het is heel eenvoudig: neem een ​​plastic bakje (waar bijvoorbeeld kaas en ricotta uit de supermarkt in gezeten heeft, of beter nog, degene die worden gebruikt voor afhaalmaaltijden) en bedek de bodem met wat keukenpapier, ervoor zorgend om keukenpapier te gebruiken die niet te resistent is (anders riskeren de kleine wortels te verstrengelen) en vooral niet gekleurd; leg de zaden op het keukenpapier en zorg ervoor dat je er geen prop van maakt, anders zullen de wortels door elkaar gaan zitten. Spuit met water en sluit het bakje. Als je bijvoorbeeld pittige chili kweekt, zul je het bakje met de zaden in de buurt van een warmtebron (misschien een radiator) moeten zetten, maar als het appelzaden zijn, dan moet je ze in de koelkast zetten. Op deze manier simuleer je de winter.

Advertisement

Het ontkiemen duurt ongeveer 1 maand

Het ontkiemen duurt ongeveer 1 maand

Youtube / My Garden Channel

Als de zaden eenmaal zijn ontkiemd, moet je ze in een pot overplanten tot een diepte van ongeveer 10 cm. Je kunt een kleine hoeveelheid compost van hoge kwaliteit toevoegen om de groei te versnellen, en anders moet je de natuur zijn gang laten gaan. Wanneer de appelboom is gegroeid en een hoogte tussen 30 en 60 cm heeft bereikt, kunt je deze naar de grond verplaatsen. Het moet op een zonnige plaats staan en de grond moet goed vochtig zijn. Vergeet niet dat de appelboom een zeer grote boom is die 6-9 meter hoog kan worden, dus zorg ervoor dat hij voldoende ruimte heeft om te gaan wortelen.

Youtube / My Garden Channel

Youtube / My Garden Channel

Voordat de appelboom fruit begint te geven, moet hij behoorlijk groeien; bovendien, als je het vanaf een zaadje hebt geplant, moet je doorgaan met het enten en dan minstens 2-3 jaar wachten op de eerste vruchten.

Pixabay

Pixabay

Kortom, als je enkele jaren geduld hebt, kun je genieten van dit prachtige experiment, en anders moet je een al geënt jong boompje kopen.

Advertisement