Daarom word je veel vaker door een mug gestoken dan een ander

Janine image
door Janine

10 September 2018

Daarom word je veel vaker door een mug gestoken dan een ander
Advertisement

Elk jaar tijdens de zomer worden miljoenen mensen het doelwit van het meest gehate insect aller tijden: de mug. Inmiddels zijn alle oplossingen voor het probleem getest, zoals desinfestaties, sprays en insectenwerende lotions. Deze methoden lossen het probleem tijdelijk op, maar de insecten komen weer terug. Wat moeten we dan doen? Om dit al lang bestaande probleem op te lossen, is de wetenschap die probeert de "smaak" van de muggen te begrijpen, in beeld gekomen.

Advertisement
naturegirl 78/Flickr

naturegirl 78/Flickr

Er zijn duizenden verschillende soorten muggen, gelukkig zijn ze niet allemaal gespecialiseerd om ons mensen te steken en slechts enkele zijn drager van ziekten zoals malaria of gele koorts. Het meest interessante (misschien iets minder voor degenen die er het slachtoffer van zijn) is dat wanneer deze insecten besluiten dat ze zichzelf moeten voeden, ze blijkbaar zo hun voorkeuren hebben voor ons mensen. Dit betekent niet dat sommige mensen smakelijker zijn dan anderen of "zoeter" bloed hebben zoals ons vroeger verteld werd, het antwoord op deze vraag lijkt op onze huid te liggen.

Muggen slagen er op de een of andere manier in om de lekkerste "maaltijd" te ervaren via verschillende methoden, allemaal wetenschappelijk bewezen. Deze parasiet kan in eerste instantie de koolstofdioxide die wordt uitgestoten door een lichaam waarnemen. In een mens wordt de geur van CO2 meer versterkt door melkzuur dan andere dieren, daarnaast is de koolstofdioxide die wordt uitgestoten door mensen met overgewicht en zwangere vrouwen groter dan andere.

Advertisement
Renzoy16/Wikimedia

Renzoy16/Wikimedia

Ook belangrijk voor de keuze is de flora van microben die op onze huid zitten. We hebben miljoenen niet-pathogene bacteriën die afhankelijk zijn van wat we eten, drinken en aanraken. De aanwezigheid van bepaalde bacteriën in onze huid-microbiota lijkt de beslissing van de muggen sterk te beïnvloeden. Toch is het niet duidelijk waarom ze een bepaalde microbiële flora prefereren in vergelijking met anderen. Naast wat er over bacteriën en koolstofdioxide wordt gezegd, verhoogt fysieke activiteit je lichaamstemperatuur en produceert het melkzuur, dit verhoogt het risico om gestoken te worden net als de gewoonte om vaker alcohol te drinken zonder te begrijpen waarom.

De redenen blijven gevarieerd en moeten waarschijnlijk nog verder worden onderzocht. Het enige dat zeker is, is dat om te proberen de perioden te overleven waarin we door muggen zijn omringd, het belangrijk is om onszelf te beschermen door muggenwerende middelen en lotions.

Advertisement