Gemeenschappelijke huizen voor ouderen: een goedkoper en socialer alternatief voor de traditionele bejaardenhuizen

Janine image
door Janine

09 September 2018

Gemeenschappelijke huizen voor ouderen: een goedkoper en socialer alternatief voor de traditionele bejaardenhuizen
Advertisement

Je je oude dag voorstellen kan beangstigend zijn; toch zou je er, net als elke belangrijke fase van ons leven, op een revolutionaire manier mee om moeten gaan, met vastberadenheid. Om de mindere fysieke kracht en de onvermijdelijke kwalen te compenseren, is er meer ervaring en bewustzijn, van waaruit nieuwe ideeën kunnen worden getrokken om beter van deze periode te genieten van wat het te bieden heeft.

In dit verband zijn er nu de "seniorenwoningen" die beloven de traditionele bejaardenhuizen te vervangen.

Advertisement

Wat is een seniorenwoning?

Wat is een seniorenwoning?

The Photographer/wikimedia

Het gemeenschappelijke huis voor ouderen is geconfigureerd als een "senior co-housing", of als een samenleving tussen ouderen. Het fenomeen, ontstaan in Denemarken in de jaren zestig, is pas de laatste jaren populair geworden, vooral in Noord-Amerika.

Dit zijn gemeenschappen waarin elke ouder zijn eigen ruimte heeft - een kamer of een appartement - en tegelijkertijd deelt met andere ouderen in de gemeenschappelijke ruimtes.

Op deze manier behoudt iedereen privacy en autonomie en krijgt het gezelschap van mensen die niet alleen buren zijn, maar ook vrienden worden, omdat ze samen met hen besluiten hun bestaan te delen - door het delen van de eetkamer, de woonkamer, de bibliotheek, de tuin en alles wat je maar kunt bedenken in een huis.

Advertisement

De voordelen van een seniorenwoning (en een nadeel)

De voordelen van een seniorenwoning (en een nadeel)

mount pleasant granary

 1. Het biedt een betere kwaliteit van leven, mentaal en emotioneel. In feite worden deze huizen niet beschouwd als plaatsen van "eindbestemming", zoals verpleeghuizen of rusthuizen, maar als nieuwe en positieve manieren om van het leven te blijven genieten.
 2. Het is een echte gemeenschap. Degenen die in een seniorenwoning wonen, hebben hun vrienden binnen handbereik: een geweldige kans - op elke leeftijd.
 3. Het garandeert meer privacy. Iedereen heeft zijn eigen ruimte en momenten van delen worden niet geforceerd: eenieder kiest voor het beheren van vrienden en privacy.
 4. Het is voordeliger. Over het algemeen kost deze oplossing minder dan een verpleeghuis omdat de middelen worden samengevoegd.
 5. Het geeft meer zekerheid. Je bent niet alleen: als je je vrienden nodig hebt - mensen die je gewoonten kennen en gewend zijn aan je aanwezigheid - dan staan ze klaar om je te helpen; door de lagere kosten kun je echter extra externe hulp vragen wanneer dat nodig is.
 6. Iedereen heeft inspraak. Het op gelijke manier beheren van gemeenschappelijke ruimtes betekent dat iedereen een gelijk recht van meningsuiting heeft: gemeenschappelijke beslissingen zijn gemeenschappelijk.

Tegenover al deze positieve aspecten, kan een seniorenwoning misschien een lager niveau van zorg bieden dan een verpleeghuis; maar als je kijkt naar de voordelen van een emotioneel meer vervullend leven en het feit dat je omringd bent door mensen die voor je zorgen vanuit genegenheid, kan dit worden overwonnen en opgelost.

Nadelen van traditionele verpleeg- en verzorgingshuizen

Nadelen van traditionele verpleeg- en verzorgingshuizen

sima dimitric/flickr

 1. Astronomische kosten. Verpleeg- en rusthuizen zijn de duurste vorm van langdurige zorg.
 2. Slechte mentale en emotionele gezondheid. Het verlaten van je huis voor een plaats die als aseptisch en onpersoonlijk wordt ervaren, kan leiden tot gevoelens van verlies, eenzaamheid en depressie, die de gezondheidstoestand niet positief beïnvloeden.
 3. Mogelijk slechte zorg / nalatigheid. Het personeel dat aanwezig is in een verpleeg- en verzorgingshuis zorgen voor ouderen omdat ze hun werk doen en worden betaald: in een seniorenwoning maken anderen zich zorgen over je als vrienden.
 4. Verlies van onafhankelijkheid. Het kan voor een bejaarde moeilijk zijn om zijn routine te veranderen door het aan te passen aan het standaard verpleeghuisprogramma: een verlies aan autonomie dat het zelfrespect ondermijnt.
 5. Verder weg. Soms kan een verpleeghuis ver van de rest van de familie verwijderd zijn en het komt zelden voor dat medewerkers hun familieleden vervangen in de vertrouwdheid en nabijheid die het biedt.
 6. Slechte kwaliteit van eten. In het algemeen besteedt de keuken van een verpleeghuis niet teveel aandacht aan de kwaliteit van het product, noch aan het eindresultaat. Thuis, met je vrienden, kun je het beste kiezen.
 7. Niet gekozen huisgenoten. In een verpleeghuis kun je niet de persoon kiezen die je in de kamer naast je hebt, of nog erger in dezelfde kamer.

pixabay

pixabay

Zowel op oudere leeftijd als tijdens de jeugd is gezelschap een wondermiddel: de mens is geanimeerd door het verlangen naar verbondenheid, zelfs in de bescherming van hun intimiteit. Het vermogen om onafhankelijk te blijven terwijl je met vrienden samenwoont, is de ideale oplossing voor elke leeftijd.

Wat vind jij?

Advertisement