Volgens de life coach zijn laatkomers doorgaans optimistischer in het leven

Janine image
door Janine

19 September 2018

Volgens de life coach zijn laatkomers doorgaans optimistischer in het leven
Advertisement

Als je vrienden je verwijten dat je altijd te laat bent en ze telkens laat wachten als je een afspraak hebt, weet dan dat de wetenschap aan jouw kant staat. Volgens verschillende studies zouden chronische laatkomers tal van voordelen hebben. Volgens de Harvard Medical School gaat het om optimistische mensen die het leven meer ontspannen nemen; dus een lager niveau van stress dat, volgens de American Psychological Association, een factor van groter succes en een langer leven zou betekenen.

Life coach Barbara Grassi legt ons beter uit wat zich achter iemand die altijd te laat komt schuil gaat;)

via La Repubblica

Advertisement
maxpixel

maxpixel

Volgens Barbara Grassi moeten we, om een laatkomer te begrijpen, uitgaan van het feit dat tijd een subjectief concept is.

"Er zijn mensen die de tijd waarderen omdat het gebaseerd is op punctualiteit en er zijn mensen die belang hechten aan emoties en wat ze ervaren".

Een duidelijk voorbeeld van wat ze bedoelt, is te vinden in het verschil tussen het westen en het oosten in de manier waarop we ons de tijd voorstellen.

"In het westen wordt tijd lineair waargenomen, in continue progressie, we richten ons op het doen ten koste van het gevoel, de kwaliteit van het leven, van de mensen zelf". Men heeft de neiging om de tijd te controleren, het te organiseren en het te kanaliseren in activiteiten en verplichtingen.

"In het oosten is het begrip tijd circulair, omdat het wordt gekenmerkt door de gebeurtenissen die elkaar cyclisch opvolgen en de nadruk wordt gelegd op de lange termijn en op de harmonie van het moment zelf." Daarom wordt elk moment uniek en onherhaalbaar, waardoor het individu er volledig van geniet.

Een laatkomer beleeft daarom met passie het huidige moment, gefocust op wat hij doet. Het probleem is de relatie met anderen. "Een advies voor wanneer je je excuses moet aanbieden omdat je te laat bent, is om excuses te vermijden: oprechtheid wint altijd", stelt Barbara voor.

 

Advertisement
Tord Remme/wikimedia

Tord Remme/wikimedia

 

Er zijn echter verschillende soorten laatkomers, en als je ze kent, kun je de mensen om hen heen helpen om hun geduld niet te verliezen:

1 Lui: gebrek aan motivatie en wilskracht. Het is beter om hem te herinneren aan afspraken en hem te helpen zich op een doel te concentreren

2 Besluiteloos: weet niet wat het aan wil trekken of welke weg het wil nemen. Het is goed om vooraf afspraken te maken

3 Gestresst: heeft een lage reactiviteit op stress, de afspraken maken hem angstig en hij vlucht voor verantwoordelijkheden. In dit geval helpt het om ontspanningstechnieken te leren en de afspraken te verminderen om te leren hoe je ze moet beheren, terwijl je aan jezelf werkt om angst te overwinnen

4 Positief/Emotief: houdt geen rekening met het onverwachte en denkt dat alles vanzelf in orde komt, zoals in sprookjes. Optimisme moet worden behouden om plannen B te leren plannen om onvoorziene omstandigheden aan te pakken

5 Rebel: associeert punctualiteit met onderwerping en houdt ervan als er op hem gewacht moet worden. Ga nooit met hem in discussie: het is beter om hem het effect van zijn gedrag te laten ervaren, door de afspraak te annuleren.

En jij, welk type laatkomer ben jij? ;-)

Advertisement