9 veel voorkomende symptomen die kunnen wijzen op glutenintolerantie - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 veel voorkomende symptomen die kunnen…
Enkele spectaculaire tatoeages die littekens hebben veranderd in kleine kunstwerken Dit meisje heeft een genetische misvorming: haar enorme ogen hebben duizenden mensen veroverd

9 veel voorkomende symptomen die kunnen wijzen op glutenintolerantie

Door Janine
22.849
Advertisement

De intolerantie voor gluten - die steeds meer voorkomt - is een veranderde darmtolerantie voor deze eiwitvoedingsstof die, indien permanent, verandert in een echte allergische vorm, bekend als coeliakie.

Omdat intolerantie geen ziekte is, maar eerder een parafysiologische aandoening, helpt het niet consumeren van glutenbevattend voedsel de ontsteking van de darm te voorkomen.

Het is daarom belangrijk om de 9 belangrijkste symptomen van glutenintolerantie te kennen, meer te weten te komen over je lichaam en je gezondheid te beschermen.

1. Huid- en nagelproblemen

Keratosis van het haar en dermatitis herpetiformis kan een gevolg zijn van een gevoeligheid voor gluten: in dit geval heb je jeuk en huiduitslag op het lichaam en broze nagels die gemakkelijk breken.

2. Darmproblemen

foto: pixabay

De belangrijkste symptomen zijn geassocieerd met darmstoornissen: diarree, misselijkheid, zwelling van de buik, constipatie - dezelfde symptomen die typisch zijn voor het prikkelbare darm syndroom, waarmee glutenintolerantie vaak verward wordt.

Advertisement

3. Onverklaarbare gewichtsveranderingen

foto: pixabay

Plotselinge en continue gewichtsveranderingen kunnen een gevolg zijn van ontstekingsprocessen op cellulair niveau en metabole aandoeningen - oftewel een slechte absorptie die kenmerkend is voor glutenintolerantie.

4. Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel

Angst, slapeloosheid, depressie, hoofdpijn, concentratiestoornissen en vermoeidheid zijn de gevolgen van intestinale prikkelbaarheid veroorzaakt door glutenintolerantie.

5. Hormoonschommelingen

foto: pixabay

Hormonale stoornissen typisch voor glutengevoeligheid zijn een onregelmatige menstruatiecyclus, plotselinge gewichtsschommelingen, acne, en hebben de neiging te verergeren tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze, vooral bij vrouwen.

Advertisement

6. Moeite met aandacht en hyperactiviteit

Bekend als ADHD, kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen als veel moeite met opletten en problemen met zelfbeheersing.

7. Tandheelkundige problemen

foto: maxpixel

De slechte absorptie van voedingsstoffen die kenmerkend is voor glutenintolerantie betreft calcium, waardoor gebitsproblemen ontstaan: overgevoeligheid voor glazuur, cariës, holten en slijmzweren.

Advertisement

8. IJzergebreksanemie

Ook ijzer is het slachtoffer van intestinale malabsorptie van glutenintolerantie; dit resulteert in een verminderd bloedvolume, vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, bleekheid van de huid, slijmvliezen en zelfs artritis.

9. Auto-immuunziekten

Veel mensen met auto-immuunziekten hebben glutenintolerantie; coeliakie is als zodanig geclassificeerd en verhoogt het risico op het ontwikkelen van ernstiger aandoeningen, zoals auto-immune thyroïditis, auto-immuunziekten van de lever, de ziekte van Crohn, diabetes, vitiligo, reumatoïde artritis en multiple sclerose.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt