6 veel voorkomende symptomen die verband kunnen houden met hypothyreoïdie

Janine image
door Janine

07 Juni 2023

6 veel voorkomende symptomen die verband kunnen houden met hypothyreoïdie
Advertisement

De schildklier is een endocriene klier die zeer kleine afmetingen heeft in het menselijk lichaam, maar zeer, zeer belangrijke functies voor onze gezondheid heeft. De beroemde "vlinder" klier, zo genoemd vanwege zijn bijzondere vorm die bestaat uit een centraal deel en twee zijlobben, reguleert de correcte werking van vele cellen in ons lichaam. Daarom kan het, als het niet perfect werkt, verschillende vervelende symptomen veroorzaken, waardoor we in een toestand van vermoeidheid en uitputting terechtkomen.

Het gevoel op de een of andere manier "vertraagd" te zijn in lichaam en geest hangt nauw samen met hoe goed onze schildklier werkt, om deze reden bevinden we ons in een staat van hypothyreoïdie als de energieën en de geproduceerde schildklierhormonen laag zijn en moeten we maatregelen nemen of in ieder geval verder onderzoeken met specifieke tests.

Laten we samen kijken wat de meest voorkomende symptomen van hypothyreoïdie zijn.

via Healthline

Advertisement

6 tekenen en symptomen die hypothyreoïdie kunnen suggereren

6 tekenen en symptomen die hypothyreoïdie kunnen suggereren

tr.newsner.com

1. Abnormale vermoeidheid. Als je je vermoeid voelt en denkt dat je niet genoeg energie hebt om de dag door te komen, heb je hoogstwaarschijnlijk een tekort aan schildklierhormonen en mist je lichaam de juiste brandstof om door te gaan. Wanneer deze falen, is het meest voorkomende symptoom dat kan optreden een constant gevoel van vermoeidheid, zelfs na uren slapen. Dit is duidelijk niet iets tijdelijks, maar een constante en vervelende toestand die onze dagen vertraagt.

2. Het koud hebben. Als je niet veel calorieën verbrandt omdat je schildklierfuncties vertraagd zijn, heb je de neiging om het veel kouder te hebben dan normaal, zelfs als het mooi weer is en je je perfect op je gemak zou moeten voelen.

3. Gewichtstoename. Hypothyreoïdie kan overmatige ophoping en opname van vet veroorzaken, wat, samen met het gebrek aan kracht en de daaruit voortvloeiende neiging tot weinig beweging, de gewichtstoename alleen maar bevordert. Reden waarom het, ondanks het volgen van een uitgebalanceerd dieet en het voortdurend beoefenen van sport, altijd goed is om een gesprek met je arts te hebben.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

4. Haaruitval. Ook dit kan een symptoom zijn van hypothyreoïdie. Wanneer de cellen niet met dezelfde constantheid regenereren en het proces aanzienlijk vertraagt, kan het gebeuren dat het haar, onderhevig aan constante vernieuwing, niet met dezelfde snelheid terug groeit, waardoor abnormaal haarverlies ontstaat. Let ook op hoe het aanvoelt: als het haar meer ruw is dan stevig, kunnen de slecht werkende schildklier en de hoofdhuid met elkaar verbonden zijn.

5. Humeurigheid en depressie. Als je je bijzonder somber en mentaal moe voelt, is het altijd goed om een ​​arts te raadplegen. In vergelijkbare gevallen kan de reden verband houden met een abnormale werking van de schildklier, een gebrek aan energie en het daaruit voortvloeiende gevoel de dagelijkse uitdagingen niet aan te kunnen, ook vanuit moreel oogpunt.

6. Spier- en gewrichtspijn. Geen kracht, pijnlijke benen, armen of andere delen van het lichaam hebben, kan een symptoom zijn van hypothyreoïdie. Als dergelijke aandoeningen aanhouden, is het belangrijk om ze op te merken en een specialist te raadplegen.

Andere kleine signalen kunnen ons terugleiden naar deze pathologie, zoals een droge huid, concentratieproblemen, gebrek aan geheugen of obstipatie. Het belangrijkste is om te weten hoe je ze kunt identificeren als er geen specifieke veranderingen in je dagelijks leven zijn opgetreden, en om contact op te nemen met de bevoegde persoon om er iets aan te doen.

NB: We herinneren je eraan dat dit artikel alleen voor informatieve doeleinden is geschreven: vermijd zelfdiagnoses en behandelingen, als je bepaalde symptomen hebt, neem dan altijd contact op met een specialist!

Advertisement