Energiedranken zijn gevaarlijker dan je denkt: cardiologen waarschuwen er voor

Janine image
door Janine

26 September 2018

Energiedranken zijn gevaarlijker dan je denkt: cardiologen waarschuwen er voor
Advertisement

Energiedranken, ook wel energy drinks genoemd, zijn in elke supermarkt te koop. Er zijn geen beperkingen wat betreft de hoeveelheid of de leeftijd van de consument, maar deze dranken kunnen ernstige schade aanrichten. De onderzoeken die de reacties van het lichaam op regelmatige en constante consumptie hebben onderzocht, zijn ontelbaar en zijn het er allemaal over eens dat energiedrankjes moeten worden vermeden: ze zijn gevaarlijker dan je denkt.

via ajc.com

Advertisement
Simon Desmarais/Wikimedia

Simon Desmarais/Wikimedia

Ze worden meestal gebruikt door diegenen die hun fysieke en mentale prestaties moeten verbeteren - ze worden veel gebruikt door studenten en op sportscholen. Deze dranken zijn rijk aan cafeïne en suikers, essentiële ingrediënten voor het goed functioneren van de hersenen en spieren. Maar ze hebben ook tal van bijwerkingen.

Een Deens onderzoek toonde aan dat de negatieve effecten van de consumptie van energiedranken bij 42% van de deelnemers verschenen.

Wat zijn de bijwerkingen van energiedranken?

• Angst en rusteloosheid
• Slapeloosheid
• Hartkloppingen

Bij mensen die al aanleg hebben voor hartstoornissen, angst en paniekaanvallen, kunnen de effecten nog ernstiger zijn, omdat ze de hartslag en de slagaderlijke druk verhogen.

Helaas worden deze drankjes onder jongeren veel gedronken, die gemakkelijk de controle verliezen over wat ze doen: een jongen stierf nadat hij te veel energiedranken had gedronken tijdens het spelen van videospelletjes.

We mogen niet vergeten dat ze, omdat het erg zoete drankjes zijn, ook een sterke afhankelijkheid creëren.

Als je iemand kent die veel van deze dranken drinkt, probeer hem dan te laten weten wat de bijwerkingen zijn: als de persoon in kwestie een kind is, is het erg belangrijk om er zo snel mogelijk mee te stoppen.

Advertisement
German Tenorio/Flickr

German Tenorio/Flickr

Advertisement