De tragische ervaring van een vader die zijn zoon verloor omdat hij in slaap viel terwijl hij hem in zijn armen hield

Janine image
door Janine

28 September 2018

De tragische ervaring van een vader die zijn zoon verloor omdat hij in slaap viel terwijl hij hem in zijn armen hield
Advertisement

Hoewel we gewoonlijk liever positieve verhalen delen over momenten van vreugde, willen we soms onaangename ervaringen documenteren om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen om te voorkomen dat ze zich herhalen.

In het bijzonder willen we je het verhaal vertellen van Haley en Carmine, een jong stel uit North Carolina (VS) en hun onfortuinlijke zoon Lucas. Hij was pas twee maanden toen het noodlot besloot toe te slaan tijdens een rustig tafereel van het gezinsleven, waardoor het in een nachtmerrie veranderde, iets wat ze zich een leven lang zullen herinneren.

Advertisement
Pexels

Pexels

Op 26 november, vlak voor de eerste Kerst die ze met de kleine Lucas door zouden brengen, besloot het paar een dag vrij te nemen van hun werk om het huis te versieren. Vanaf de ochtend werkten de twee onvermoeibaar door om het huis zo feestelijk en gezellig mogelijk te maken. Uitgeput gingen ze vervolgens op de bank liggen om uit te rusten. Terwijl Haley onmiddellijk in slaap viel, bleef Carmine een tijdje spelen met kleine Lucas, maar toen viel hij ook in slaap, met de baby op zijn borst.

Terwijl het paar sliep, gebeurde het onherroepelijke: de baby, met de lichte bewegingen van het lichaam van zijn vader, glipte de ruimte in die de arm van de man scheidde van de achterkant van de bank. Zijn kleine lichaam, te zwak om zich op te hijsen, zakte dieper en dieper, en Lucas kon niet langer ademhalen.

Toen ze wakker werd, en de baby niet zag, dacht de moeder dat Carmine hem weer in de wieg had gelegd. Toen ze opstond om te controleren en hem niet vond, voelde ze dat er iets mis was: nadat Carmine wakker was geworden, duurde het een paar seconden om de kleine, levenloze Lucas te vinden, die vastzat tussen de rand van de bank. De wanhopige ouders probeerden hem te reanimeren, maar noch zij, noch het medisch personeel konden iets doen: Lucas had hen verlaten en zou nooit meer terugkomen.

Advertisement
Jessica Merz/Flickr

Jessica Merz/Flickr

Ondanks de gruwelijke pijn, wilde het jonge paar maanden later openlijk praten over wat er gebeurd was, om te voorkomen dat andere ouders die vreselijke ervaring zouden meemaken.

Ongetwijfeld zullen velen van ons zeggen honderden keren met hun pasgeboren baby te hebben geslapen, zonder dat er iets gebeurde, maar dit betekent niet dat het veilig is. Alle pediatrische verenigingen stellen dat de veiligste manier om te slapen, voor een kind jonger dan zes maanden, in zijn wieg is, naast het bed van zijn ouders.

Het hebben van een slapende baby in je armen, het kijken naar de expressie en het luisteren naar de ademhaling zijn magische ervaringen, maar we moeten er altijd zeker van zijn dat we niet in slaap vallen.

Daarom willen we aan elke ouder dit advies geven: als je moe bent en het gevoel hebt dat je lichaam rust nodig heeft, neem je baby dan niet in je armen en ga vooral niet liggen omdat je in slaap kunt vallen. Het lijkt misschien een onnodig advies, maar er zijn nog steeds te veel baby's die overlijden door dit soort ongelukken.

We proberen het aan zoveel mogelijk mensen bekend te maken, zodat de dood van kleine Lucas, net als vele anderen, niet voor niets is geweest.

Advertisement