4 veel voorkomende fouten die vaak aan de basis liggen van woningbranden

Janine image
door Janine

05 Oktober 2018

4 veel voorkomende fouten die vaak aan de basis liggen van woningbranden
Advertisement

Velen van ons zullen zich met plezier de beroemde brandoefening op school herinneren, waarbij alle studenten, op het geluid van de noodbel, uit de klas moesten en op een veilige plek werden gegroepeerd. Praktijken als deze zijn erg handig om schade als gevolg van branden te beperken, maar weten we wel zeker dat we alle regels kennen die het probleem kunnen voorkomen?

De brandweer en institutionele campagnes zetten zich in om enkele kennelijk voor de hand liggende fouten te benadrukken, die tot op de dag van vandaag de oorzaak zijn van vele noodsituaties. Hieronder hebben we 4 vaak voorkomende fouten verzameld, die we allemaal in gedachten moeten houden.

via tiphero.com

Advertisement

1. Brandblussers

1. Brandblussers

MySafetySign.com

Brandweerlieden geloven dat veel branden in huizen of kantoren kunnen worden beperkt als mensen geleerd wordt om brandblussers correct te gebruiken, of als deze in gebouwen op een betere manier worden geplaatst, zonder dat bepaalde objecten het gebruik ervan belemmeren.

Advertisement

2. Electrische verlengsnoeren

2. Electrische verlengsnoeren

Johnny Magnusson

We zijn vaak erg afhankelijk van elektrische verlengsnoeren, omdat ze zeer comfortabel en veelzijdig zijn. Veel mensen weten niet dat ze ook gevaarlijk zijn! Ze zijn ontworpen voor tijdelijk gebruik (omdat ze de neiging hebben te oververhitten) en voor kleine apparaten (een groot apparaat moet rechtstreeks op de aansluiting worden aangesloten). Ze mogen nooit met spijkers op de muur worden bevestigd of op welke manier dan ook worden geperforeerd; bovendien verhoogt het blootstellen aan de zon of het plaatsen op tapijten de risicofactor.

3. Wasautomaat en wasdroger

3. Wasautomaat en wasdroger

Atomicdragon136

Wat de wasdrogers betreft, zit het grootste risico in de filters en de ventilator, omdat ze veel stof kunnen verzamelen dat tot oververhitting leidt; wasmachines daarentegen worden onderworpen aan grotere mechanische belasting, en meestal veroorzaken structurele of elektrische storingen de brand. De oorzaak is in beide gevallen, zoals veel onderzoeken melden, altijd het gebrek aan reiniging en onderhoud.

4. Kaarsen

4. Kaarsen

Max Pixel

Kaarsen zijn verantwoordelijk voor een groot aantal branden, vooral tijdens de kerstperiode. Ze mogen nooit naast gordijnen of andere brandbare materialen (zoals de feestelijke decoraties) worden geplaatst; ze mogen nooit worden aangelaten als we niet in de kamer zijn of in de aanwezigheid van kinderen. Het lijkt misschien een banaal advies, maar geloof ons... dat is het helemaal niet!

Advertisement