10 alarmbellen die onze huid kunnen laten rinkelen als we hartproblemen hebben

Janine image
door Janine

07 Oktober 2018

10 alarmbellen die onze huid kunnen laten rinkelen als we hartproblemen hebben
Advertisement

Ons lichaam is een perfecte machine die ons bij het eerste symptoom van onbalans probeert ons zo effectief mogelijk te waarschuwen. We kunnen zeggen dat de motor van ons lichaam het hart is, als het niet werkt, zal het elk ander deel van het lichaam beïnvloeden. Maar hoe realiseren we ons wanneer iets op cardiovasculair niveau mis is? Ook al zou je niet zeggen dat de eerste alarmbel onze huid is en zich manifesteert in de vorm van uitslag, zwellingen of vlekken op elk deel van ons lichaam...

via American Academy of Dermatology

Advertisement
nikoretro/Flickr

nikoretro/Flickr

1. Gezwollen benen en enkels kunnen symptomen zijn van hartproblemen. Als je merkt dat vocht zich ophoopt of zich zwellingen (oedeem) in de onderste ledematen voordoen, is het raadzaam de arts te raadplegen.
2. Als je vetbultjes opmerkt in de hoeken rond de ogen, op de handen of achter de benen, dan zijn dit cholesterolafzettingen die een teken zijn van een teveel van dit molecuul in het bloed. Ook in dit geval is het noodzakelijk om de arts te raadplegen!

Advertisement
DeNanneke/Flickr

DeNanneke/Flickr

3. Als je dit soort blauwe plekken, maar geen pijn op de huid hebt, kan dit een Janeway uitslag zijn. Deze kleine vlekken duren ongeveer een week en kunnen een symptoom zijn van infectieuze endocarditis. Om risico's te vermijden, is het altijd het beste om een cardioloog te raadplegen als je deze vlekken op de huid opmerkt.

4. Als je kleine pijnlijke bultjes opmerkt tussen de tenen en de handen met een paarsachtige kleur, kunnen het Oslers knopen zijn. Deze bultjes duren een paar dagen, maar ook in dit geval kunnen ze een symptoom zijn van infectieuze endocarditis.

Roshu Bangal/Wikimedia

Roshu Bangal/Wikimedia

5. Een plotselinge uitbarsting zoals een foto van wasachtige bobbeltjes kan te wijten zijn aan een allergische reactie. We moeten het niet onderschatten als het cholesterolafzettingen zijn die ook in dit geval gevaarlijk hoge niveaus of diabetes kunnen betekenen.

6. We mogen ook niet onderschatten als de huid blauw-paarse vlekken heeft. Deze plotse kleuringen zijn typisch wanneer de temperatuur erg koud is of als een slagader geblokkeerd wordt door overmatig cholesterol. De risico's zijn erg hoog en het is beter om een arts te raadplegen als het probleem niet verdwijnt.

James Heilman, MD/Wikimedia

James Heilman, MD/Wikimedia

7. Een verdikking op de nagels kan een hartinfectie of een aandoening betekenen die altijd in verband wordt gebracht met het hart. In dit geval kun je geruster zijn, omdat bij sommige mensen de golvende of licht verdikte nagels te wijten kunnen zijn aan een genetische factor!

8. Een "klonterige" huid is nooit een goed teken. In de meeste gevallen gaat het om ophoping van eiwitten in het hart of in andere organen. Als je deze tekenen ergens op je huid opmerkt, neem dan contact op met een arts.

AsianGandalf/Reddit

AsianGandalf/Reddit

9. Deze vlekjes op de vingers kunnen de oorzaak zijn van een schok of wrijving. Het kan ook om een hartaandoening gaan als deze gepaard gaat met koorts en onregelmatige hartslagen.

10. Als de uiteinden van de handen een nogal onnatuurlijk blauwe kleur hebben en je je niet in een koud land bevindt, zou je je zorgen kunnen maken. Het kan een vernauwing of een blokkering van een bloedvat zijn.

Zoals je ziet moeten we niet te licht over het hart denken, als je een van deze symptomen opmerkt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je arts of een cardioloog!

Advertisement