Dingen vergeten kan een teken zijn dat ons brein goed werkt: neurowetenschappers onthullen het

Janine image
door Janine

08 Oktober 2018

Dingen vergeten kan een teken zijn dat ons brein goed werkt: neurowetenschappers onthullen het
Advertisement

Veel mensen zijn trots op zichzelf vanwege hun uitstekende geheugen, wat ongetwijfeld nuttig kan zijn op school, tijdens het studeren of in andere specifieke situaties. In het dagelijks leven gebeurt het echter weleens dat we iets vergeten en geven we onszelf de schuld dat we ons iets niet herinneren.

De wetenschap is echter van een heel andere mening: er is niets mis met vergeetachtig zijn, integendeel, wie regelmatig iets vergeet is intelligenter.

via CNN

Advertisement
jdit/Flickr

jdit/Flickr

De studie uitgevoerd door de Universiteit van Toronto ondermijnt de overtuiging dat een groot geheugen synoniem is aan grote intelligentie: het tegenovergestelde is waar. Voor wetenschappers zijn diegenen die zich een beetje van alles herinneren intelligenter in plaats van diegenen die zich alle details van een enkel element herinneren: het is veel nuttiger in het praktische leven en stelt je in staat om actief het geheugen te exploiteren.

De volgende keer dat iemand je tot in detail beschrijft hoe je gekleed ging en wat je die specifieke dag zei, wees niet verbaasd: het heeft niets met intelligent zijn te maken.

Vergeten is een fundamenteel proces voor het creëren van waardevolle ruimte voor het opslaan van nieuwe nuttige informatie: het vergeten van de details is nodig om te onthouden wat nuttig zal zijn om de juiste beslissingen te nemen in de echte wereld, wat niets anders is dan dat het een persoon intelligent maakt.

Een hoofd vol overbodige details zal veel meer problemen hebben bij het nemen van een beslissing: een brein met te veel herinneringen kan bijvoorbeeld besluiteloos worden omdat het rekening houdt met overmatige variabelen.

Het is duidelijk dat de resultaten van de Universiteit van Toronto niet langer geldig zijn als de hoeveelheid vergeten informatie consistent en frequent is in de loop van de tijd. In deze situatie is het raadzaam om controles uit te voeren om ervoor te zorgen dat er zich geen problemen voordoen bij de basis.

Advertisement